Európát fenyegeti a hőség okozta halálesetek drasztikus növekedése

Az európai hőhullámok egyre súlyosabb következményekkel járhatnak a jövőben, és a hőség okozta halálesetek száma az évszázad végére akár meg is háromszorozódhat a kontinensen. A Lancet Public Health folyóiratban megjelent kutatás szerint a hő okozta halálesetek száma jelentősen emelkedni fog, míg a hideg miatti elhalálozások csak kismértékben csökkennek.

David García-León, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint az éghajlat melegedésével és a népesség elöregedésével sokkal több hő okozta haláleset fog bekövetkezni. A kutatók 854 európai város adatait elemezték, és megállapították, hogy a hőség okozta halálesetek száma Európa-szerte emelkedni fog, különösen a dél-európai országokban, mint például Spanyolország, Olaszország és Görögország, valamint Franciaország egyes részeiben.

A tanulmány szerint, ha a globális felmelegedés eléri a 3 Celsius-fokot, évente akár 129 000 ember halálát okozhatja a meleg időjárás Európában. Magyarországon jelenleg átlagosan 1102 ember hal meg évente a hőség miatt, ez a szám 3 Celsius fokos felmelegedés esetén már 2155 főre emelkedne. A kihűlés egyelőre több embert öl meg Európában, mint a hőség, de a hőségre érzékenyebb, idősödő emberek miatt ez a szám még emelkedhet is.

Madeleine Thomson, a Wellcome egészségügyi kutatóintézet szakértője szerint a hőség okozta közvetlen halálesetek mellett számolni kell a közvetett hatásokkal is, mint például a terméskiesés, az erdőtüzek és a gazdasági károk. A kutatók hangsúlyozzák az alkalmazkodási stratégiák fontosságát, különösen a sérülékenyebb régiókban, és javasolják a kórházakba való beruházást, cselekvési tervek kidolgozását és az épületek szigetelését.

A The Guardian által ismertetett másik tanulmány szerint a magas hőmérséklet miatti halálesetek száma megháromszorozódhat Európában az évszázad végére. A halálesetek száma már így is aránytalanul nagymértékben nő a dél-európai országokban. Thomson hozzátette, hogy a közvetlen hő okozta halálesetek Európában előre jelzett megháromszorozódása „még csak nem is a teljes kép”, és rámutatott azokra a kutatásokra, amelyek a szélsőséges hőséget vetélésekkel és a rossz mentális egészséggel is összefüggésbe hozzák.

Előrejelzéseik szerint a kellemetlen hőmérséklet okozta halálesetek száma összességében 13,5 százalékkal emelkedne, amennyiben tovább folytatódik a bolygó felmelegedése. Ez várhatóan 55 ezer plusz halálesetet okozna és főként az 85 évnél idősebb korosztályt érintené. A globális felmelegedés mindeközben példátlan ütemben gyorsul, és a 2015-ös párizsi megállapodás célját, vagyis az iparosodáshoz képest 1,5 foknál állítsák meg a Föld melegedését, egyre nehezebb lesz elérni.

A kánikula miatt Magyarországon is jelentősen megnőtt azoknak a száma, akit a hőség miatt kellett kórházba szállítani. Múlt pénteken például az előző év azonos napjához képest 40 százalékkal többen kerültek kórházba az extrém forróság miatt. A kutatás eredményei megkérdőjelezik a klímatagadók azon érveit, hogy a globális felmelegedés jót tesz a társadalomnak, mert kevesebb ember hal meg a hidegben.

„Ha el akarjuk kerülni a legrosszabb forgatókönyvet, alapvető fontosságú, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának kezelésével a probléma gyökerét kezeljük” – mondta Elisa Gallo, az ISGlobal epidemiológusa.