A koronavírus genetikai anyagának koncentrációja emelkedett a szennyvízben

Az országos átlagban enyhe emelkedést mutat a koronavírus genetikai anyagának koncentrációja a szennyvízben a 33. héten. Tíz mintavételi helyen növekvő tendenciát, míg további tíz helyen stagnálást figyeltek meg, Miskolcon és Szegeden pedig csökkenést észleltek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a 33. héten országszerte változó mértékben alakult a koronavírus genetikai anyagának koncentrációja a szennyvízben. Budapest központi és déli részein, valamint Pécsen és Debrecenben magasabb koncentrációt mértek, míg több más városban mérsékelt volt a szint, és Zalaegerszegen alacsonyabb koncentrációt regisztráltak.

A mintavételi helyek közül tíz helyen emelkedő tendenciát mutatott a koncentráció, tíz helyen nem változott, Miskolcon és Szegeden pedig csökkenést figyeltek meg. A változások a különböző városokban eltérő mértékűek voltak, ami azt jelzi, hogy a vírus terjedése nem egyenletes az országban.

A szennyvízben mért koronavírus genetikai anyagának koncentrációja fontos indikátora lehet a vírus terjedésének, mivel a szennyvízminták a lakosság széles körét képesek reprezentálni. Az emelkedő vagy csökkenő tendenciák segíthetnek a közegészségügyi intézkedések hatékonyabb tervezésében.