Új fejlesztések a Balatonnál: szolgálati és bérlakások épülnek

Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács összesen 5 milliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdetett a Balaton környéki települések számára, melynek célja a helyi egészségügyi ellátás és a szakemberhiány enyhítése szolgálati és bérlakások kialakításával.

A Balatoni Fejlesztési Tanács által meghirdetett pályázat első fordulójában már tizenegy pályázat érkezett be, amelyek közül tíz megfelelt a jogosultsági kritériumoknak. Az első fordulóban összesen 2,1 milliárd forintot meghaladó támogatást kapott a tíz pályázó, ebből a járásszékhelyek 1,9 milliárd, míg a nem járásszékhely települések 221 millió forintot kaptak.

Az önkormányzati önrésszel együtt mintegy 3,6 milliárd forint értékben 71 szolgálati lakás létesül, amelyek közül 56 új építésű lesz, 15 pedig felújított ingatlanban kap helyet. Badacsonytomaj közel 29 millió forintos támogatást nyert el egy 40 millió forintos beruházáshoz, míg Szigliget 24 millió forintos segítséggel valósítja meg a 40 millió forintos orvosi szolgálati lakás kialakítását.

Navracsics Tibor videóüzenetében kiemelte, hogy a támogatások célja, hogy a települések vonzóbbá tegyék a helyi egészségügyi ellátást, különösen a fiatal szakemberek számára. A miniszter bízik abban, hogy ezek a beruházások hozzájárulnak a helyi lakosok életminőségének javulásához, és a Balaton környéke még vonzóbb lehet a jövőbeli egészségügyi szakemberek számára.

A balatoni települések demográfiai kihívásokkal küzdenek, többek között a társadalmi öregedés miatt, ami évtizedek óta tart a térségben. A helyzet enyhítésére több intézkedést is terveznek, például Balatonszentgyörgy polgármestere szerint fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanának egy új utcában, amelynek az odavezető utat már megépítették.

A pályázat első fordulójában május 13-ig lehetett benyújtani a pályázati igényeket, míg a második körben november 29-ig van még lehetőség támogatást igényelni. Balatonfüreden egymilliárd forintos beruházásban 600 millió forintos támogatással két nyolclakásos tömbben 16 bérlakást épít az önkormányzat. Köveskálon pedig az orvosi rendelő melletti leromlott állapotú ingatlan felújításával egy bérlakást alakítanak ki.

További településeken is jelentős fejlesztések valósulnak meg: Keszthelyen 11, Zalaszántón két, Balatonkeresztúron egy, Fonyódon 22, Marcaliban 15, míg Balatonszárszón egy szolgálati lakást alakítanak ki. A várossá válásának húszéves évfordulóját idén ünneplő Badacsonytomaj számára fontos beruházás volt az orvosi lakás kialakítása.