A nők elleni erőszak normalizálása: aggasztó trendek az interneten

Magyarországon egyre több a gyanútlan nőket utcán lefotózó és az interneten erőszakos cselekedetekről fantáziáló felhasználó. A Motherless.com pornóoldalon magyar tartalomgyártók képeit is megosztották, ahol a felhasználók arról beszélgetnek, hogyan ölnék meg a lefotózott nőket.

Egy magyar egyetemista a pornó agyra gyakorolt hatását vizsgálva bukkant rá a Motherless.com oldalra, ahol magyar felhasználók töltöttek fel utcán készített képeket nőkről, és kommentjeikben nemi erőszakról, kínzásról és gyilkosságról fantáziáltak. A képeket "Hunt her down" azaz "Vadászd le őt" címmel töltötték fel, és az áldozatok arcát nem takarták ki. Az oldal neve, Motherless, feltehetőleg olyan fiatal nőkre utal, akik megfelelő anyakép nélkül nőttek fel.

Az elmúlt napokban több TikToker is beszélt a témáról, azonban azóta ezek a profilok elérhetetlenek lettek. A felhasználók között vannak extrém kommenteket író magyar felhasználók is. Egyes kommentekben a felhasználók arról írnak, hogy "levágom a melleit és utána a fejét is ennek a barna ribancnak", míg mások valódi holttestekről készült képekkel rendelkező hamis weboldalakat hoznak létre.

Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint a pornográf tartalmakban megjelenő agresszió normalizálja a nőkkel szembeni erőszakot, és az egyre újabb izgalmakat kereső szexuális reagálás miatt a néző elveszítheti a reális ítélőképességét. A fiatalok számára különösen veszélyes, ha korán ilyen tartalmakon keresztül ismerik meg a szexualitást. A közösségen belüli egymásra licitálás és a deviancia normalizálása növelheti az elkövetőkké válás kockázatát.

Borbély Zoltán ügyvéd, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója szerint az ilyen esetek súlyos bűncselekménynek számítanak, és feljelentési kötelezettség áll fenn, ha az eset nem köztudott. Az Europol vagy az Interpol is érdekelt lehet az ilyen ügyekben.

Bányai Judit, a Nemakarokbeleszólni Instagram-oldal korábbi tartalomgyártója is arról számolt be, hogy a képei felkerültek az oldalra. Tóth Bettina, volt fidelitasos influenszer is beszélt a témáról, és arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos nyíltan beszélni erről, mivel sok férfi relativizálja a problémát. Bányai szerint a rendőrségben sem lehet megbízni, de arra kérte követőit, hogy forduljanak a hatóságokhoz, ha valami rosszat tapasztalnak. A Motherless.com-ra feltöltött képek már nem elérhetőek, mivel a felhasználó törölte őket.

A képek egy részét úgy torzították, hogy brutális csonkítások látszódjanak rajtuk. Bányai Judit szerint több képnél név, ország, város, életkor is meg van jelölve a vérdíj mellett, ami arra utal, hogy a felhasználók bizonyos nőket vagy régről ismertek, vagy követtek egészen addig, míg mindezeket ki tudták róluk deríteni. Az influencer szerint több érintett is a rendőrséghez fordult, de ők eszköztelenek az ilyen ügyekben. Bányai azt is hozzátette, hogy az online térben semmilyen feltöltött tartalom nincs biztonságban, és arra figyelmeztetett, hogy senki ne osszon meg személyes információkat vagy képeket a gyerekeiről az interneten. A pornóoldalra feltöltött képek és videók már nem elérhetők a Telex szerint.

Bányai Judit Instagram-oldalán megosztott posztjában közzétette az egyik kommentet is, ami az oldalon a fotója alá érkezett. A megjegyzésben részletezte valaki, hogy milyen módon, és milyen hosszasan kínozná és erőszakolná meg. Többek között arról írt a kommentelő, hogy heteken keresztül "használná a testét", majd egy "speciális dobozba" zárná, ahonnan csak a feje lóg ki, majd így folytatná a szexuális erőszakot, egészen addig, amíg éhen nem hal.