Az európai gazdaság kettős arca: erős szolgáltatószektor és gyenge ipar

A francia szolgáltatószektor augusztusban jelentős növekedést mutatott, míg az ipar továbbra is nehéz helyzetben van. Németországban a szolgáltatószektor teljesítménye egészséges maradt, az ipar azonban gyengébben teljesített a vártnál. Az Európai Központi Bank a béradatok és a gazdasági helyzet alapján mérlegelheti a kamatcsökkentéseket.

Franciaországban a szolgáltatószektor beszerzésimenedzser-indexe (bmi) augusztusban 55 pontra emelkedett az előző havi 50,1 pontról, ami jelentős meglepetést okozott az elemzőknek, akik csak 50,3 pontra számítottak. Ez a növekedés azt jelzi, hogy a szektor dinamikusan fejlődik, hiszen az 50 pont feletti érték növekedést vetít előre. Ezzel szemben az ipar továbbra is nehéz helyzetben van, a bmi 42,1 ponton áll, ami jóval az 50 pontos növekedési határ alatt van. Az előző hónapban még 44 ponton állt az ipari bmi, és az elemzők némi emelkedést vártak augusztusra, a konszenzus 44,4 pont volt.

Németországban a szolgáltatószektor bmi-je 51,4 pontra csökkent az előző havi 52,4 pontról, de még mindig az 50 pontos határ felett van, míg a feldolgozóipar bmi-je 42,1 ponton állt augusztusban a júliusi 43,2 pont után. A kompozit bmi 48,5 pontra csökkent.

Az európai gazdaság teljesítményének alakulása fontos kérdés az Európai Központi Bank számára, amely júniusban kezdte meg a kamatcsökkentéseket. A friss adatok nehezen értelmezhetők, de a kiugró francia szolgáltatóipari bmi óvatosságra inti az EKB-t a lazítás idején, különösen az európai bérdinamikát figyelembe véve.

A béradatok azonban megnyugtatóak lehetnek az EKB számára, mivel az eurózóna tárgyalásos béreinek emelkedése a második negyedévben 4,7%-ról 3,6%-ra csökkent, ami meghaladta a várakozásokat. Ez a csökkenés valószínűbbé teszi a szeptemberi 25 bázispontos kamatcsökkentést.

Az ING gyorselemzése szerint a bérek növekedése még mindig túl magas a 2%-os inflációs célhoz képest, figyelembe véve a termelékenység gyenge növekedését. Az előretekintő mutatók azonban mérséklődő bérnövekedést jeleznek idővel, mivel a gazdasági tevékenység várhatóan mérsékelt marad.

Christine Lagarde, az EKB elnöke elégedett a bérnövekedési várakozásokkal és azzal, hogy a profitok felszívták a magasabb bérnövekedést. A bérek csökkenése erősíti a szeptemberi kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat.

Az EKB döntéshozói a júliusi ülésükön óvatos álláspontot képviseltek a kamatcsökkentés kérdésében, és a szeptemberi ülést tartják alkalmasnak a monetáris politika esetleges lazításának mérlegelésére. A július 17-18-i tanácskozásról készült jegyzőkönyv szerint a jegybankárok a szeptemberi ülést tekintették jó alkalomnak a monetáris politikai korlátozás szintjének újraértékelésére, és nyitottan kell megközelíteni.

Carsten Brzeski, az ING vezető közgazdásza szerint nagy az esélye annak, hogy az EKB-nak szeptemberben ismét felül kell vizsgálnia makrogazdasági előrejelzéseit. A közelmúltbeli adatközlések vegyes csomagja és a stagflációs lökés kockázata felerősítheti a vitát az EKB-nál a következő héten. A központi banknak döntenie kell, hogy folytassa-e az infláció kiszorítását, vagy beavatkozzon a gyengülő gazdaságok megmentésére, ami egyre bonyolultabb döntésnek tűnik a stagflációs kockázatok növekedésével.