A magyarok nem elégedettek a családtámogatási rendszerrel

A magyar állampolgárok többsége nem elégedett a kormány családtámogatási rendszerével, és úgy vélik, hogy a jelenlegi kedvezményes hitelek és adókedvezmények nem megfelelőek a gyerekvállalás ösztönzésére – derült ki a Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített felmérésből.

A felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka nem, vagy inkább nem elégedett a támogatásokkal, míg 35 százalékuk pozitívan vélekedik róluk, 14 százalék pedig nem adott választ a kérdésre. A politikai hovatartozás is befolyásolja a véleményeket: a Fidesz-KDNP szavazóinak 74 százaléka elégedett, míg az ellenzéki és a Tisza párt szavazóinak többsége, illetve a bizonytalanok körében több mint fele elégedetlen a rendszerrel.

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok 68 százaléka támogatja Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését, miszerint a következő évben megduplázzák a gyerekek után járó családi adókedvezményt. Ugyanakkor a megkérdezettek 56 százaléka szerint a különböző adókedvezmények és kedvezményes hitelek nem alkalmasak a gyerekvállalás ösztönzésére, és csak 37 százalék hisz ezek hatékonyságában.

A demográfiai helyzet aggasztó, hiszen idén júniusban 6040 gyerek született, ami az elmúlt 20 év legalacsonyabb adata. A népességcsökkenést a válaszadók 86 százaléka tartja problémának, és csupán 10 százalék szerint nem gond, hogy egyre kevesebb gyerek születik.

A családtámogatási rendszer kiterjesztését a határon túli magyar lakta területekre az emberek többsége, 69 százaléka elutasítja, és csupán 26 százalék ért egyet Orbán Viktor azon tervével, hogy a támogatásokat ki kell terjeszteni teljes egészében a magyarok lakta területekre az országhatáron kívülre is.

A gyerekvállalási kedv csökkenésének okait vizsgálva a megkérdezettek 52 százaléka anyagi okokat jelölt meg, 33 százalék a jövőtől való félelmet, 18 százalék gondolja, hogy a fiataloknak ma már kevésbé fontos a családalapítás, 14 százaléknyian látnak a trend mögött politikai okokat, és ugyanennyien vannak, akik szerint az állam nem támogatja eléggé a családokat. Minden nyolcadik válaszadó (12 százalék) szerint a népességfogyásnak az is oka, hogy a fiatalok inkább külföldön alapítanak családot.

A gyerekvállalást ösztönző legfontosabb tényezőként a jobb fizetéseket és a magasabb életszínvonalat 59 százalék emelte ki. A közszolgáltatások, például a bölcsődei, óvodai, egészségügyi ellátás és az oktatás színvonalának javítását 29 százalék tartja fontosnak, míg 23 százalék szerint a nők munka és család melletti sikeres működésének támogatása lenne a megoldás. További 21 százalék szerint még több családtámogatással, adókedvezménnyel és kedvezményes hitellel lehetne ösztönözni a gyerekvállalást.