A chipsadó védelmében

A Pénzügyminisztérium kiállt a több mint tíz éve bevezetett chipsadó mellett, válaszul a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóinak tanulmányára. A kutatás szerint a magyarok több egészségtelen élelmiszert fogyasztanak az adó 2011-es bevezetése óta. A minisztérium hangsúlyozza, hogy az adóból származó bevételek, eddig összesen 550 milliárd forint, az egészségügyi célokra lettek fordítva, és idén további 90 milliárd forint bevétel várható.

A Pénzügyminisztérium szerint a 2010 óta megfigyelhető 40%-os kiskereskedelmi növekedés az általános gazdasági növekedést és a mind az egészséges, mind az adóztatott termékek fogyasztásának növekedését jelzi. Az állításuk szerint a chipsadó bevezetése után az egészségtelen termékek fogyasztása csökkent, és az évekkel később megfigyelhető gazdasági növekedés ellenére is. Hangsúlyozták, hogy az adó nélkül nemcsak az egészségügyi bevételek lennének alacsonyabbak, hanem több egészségtelen terméket értékesítenének.

A Pénzügyminisztérium cáfolja a 2011-ben bevezetett "chipsadó" kudarcát, állítva, hogy az adó sikeres volt a pletykákkal ellentétben. Az adó célja az "egészségügyi kockázatot jelentő" élelmiszerek fogyasztásának csökkentése volt, és a generált bevételeket az egészségügyi ellátásra irányították.

A Health Policy folyóiratban megjelent Bereznai Zsombor és munkatársai tanulmánya szerint kezdetben az adó csökkentette az egészségtelen termékek fogyasztását a magasabb árak miatt. Azonban, ahogy a jövedelmek nőttek és a fogyasztók hozzászoktak a magasabb árakhoz, több adózott terméket kezdtek vásárolni. A megadóztatott termékek fogyasztási aránya 2010-ben 5,9%-ról 2018-ra 7,4%-ra nőtt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár a rövid távú adók az egészségtelen élelmiszerekre hatékonyak lehetnek, hosszú távon nem alkalmasak az összfogyasztás csökkentésére, különösen a növekvő jövedelmek mellett. Azt javasolták, hogy a fenntartható pozitív változásokhoz komplex beavatkozásokra van szükség.

A Pénzügyminisztérium szerint az adó bevételei az Egészségbiztosítási Alapba kerültek, összesen 550 milliárd forintot tesznek ki. Az intézkedés hatékonynak bizonyult, mivel csökkentette az egészségügyi kockázatot jelentő termékek fogyasztását. A kutatók szerint az adó növelheti a társadalmi egyenlőtlenségeket, mivel az alacsony jövedelműeket nagyobb mértékben érinti.

A minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy a magyar chipsadó úttörő volt Európában és más országok számára is modellként szolgált, jól illeszkedve Magyarország versenyképes adórendszerébe.