Hamis idézetekkel botlott a Megalopolis előzetese

A Lionsgate filmforgalmazó cég bocsánatot kért, miután hamis negatív kritikusi idézetekkel reklámozta Francis Ford Coppola új filmjének, a Megalopolisnak az előzetesét, amit később visszavontak.

A szerdán közzétett előzetesben negatív idézeteket használtak fel, amelyek állítólag elismert kritikusoktól származtak Coppola korábbi filmjeiről, mint A Keresztapa és az Apokalipszis most. A trailer elején például a Village Voice újságírója, Andrew Sarris szavait idézték, miszerint A Keresztapa "hanyag, önző film", míg a New Yorker kritikusa, Pauline Kael állítólag azt mondta, hogy "művészkedése csökkenti értékét". Azonban ezek az idézetek soha nem hangzottak el, és a kritikusok jelezték a problémát.

A Lionsgate válaszul közleményt adott ki, amelyben elismerték a hibát és bocsánatot kértek az érintett kritikusoktól és Coppolától. "Elcsesztük" – írták, és kifejezték sajnálatukat a "megbocsáthatatlan hibáért az ellenőrzési folyamatunkban". A trailert ezért azonnal visszahívták, és elnézést kértek az érintett kritikusoktól és Francis Ford Coppolától is a „megbocsáthatatlan hibáért”.

A Megalopolis, amelyet egy "modern Amerikában játszódó római eposzként" írnak le, és amelyben olyan színészek szerepelnek, mint Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Dustin Hoffman, Jon Voight és Laurence Fishburne, az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A film vegyes fogadtatásban részesült, a Guardian kritikusa, Peter Bradshaw például "felfújt, unalmas és zavarba ejtően sekélyes filmnek" nevezte, míg a HVG tudósítója „katyvaszként” jellemezte. Coppola évtizedek óta tervezte a film megvalósítását, és végül a saját pénzéből, 120 millió dolláros büdzséből finanszírozta a projektet.

A Megalopolis körül nem ez az egyetlen kínos epizód. Két nemrég megjelent videó szerint Francis Ford Coppola tolakodóan puszilgatta és ölelgette a film statisztáit. Szemtanúk szerint a stáb tagjai magukat kényelmetlenül érezve néztek egymásra, de senki nem szólt rá a rendezőre, akinek teljhatalma volt a forgatáson, ahol a hagyományos „fékek és ellensúlyok” nem voltak érvényben, például nem volt HR-osztály, amely kézben tartotta volna a dolgokat.

A filmet szeptember 26-ától játsszák a magyar mozik. Az interneten azonban a visszavont előzetes továbbra is fellelhető más csatornákon.