Munkaalkalmassági orvosi vizsgálatok: változások a kötelezettségekben

Szeptember 1-jétől változnak a munkaalkalmassági orvosi vizsgálatokra vonatkozó szabályok, bizonyos munkakörökben azonban továbbra is kötelező marad a vizsgálat elvégzése. A Belügyminisztérium rendelettervezete részletezi azokat a foglalkozásokat és munkaköröket, ahol a munkavállalók egészségének védelme érdekében megőrzik ezt a követelményt.

A kormány honlapján közzétett rendelettervezet szerint a munkaalkalmassági orvosi vizsgálatok egyes esetekben továbbra is kötelezőek lesznek, és a munkáltatók is elrendelhetik azokat. A tervezet melléklete 12 kategóriában sorolja fel azokat a munkaköröket, ahol a vizsgálatok megtartása szükséges.

Fokozott baleseti veszély

Ebbe a kategóriába tartoznak a két méternél magasabban végzett munkák, a földalatti bányászati, kőolaj- és földgázbányászati mélyfúrási munkakörök, az ipari robbantóanyagokkal kapcsolatos tevékenységek, az erősáramú villamos berendezéseken végzett munkák, valamint a mozgó munkaeszközök mellett vagy közelében végzett munkák.

Terhelő munkahelyi klíma

A meleg munkahelyek esetében a szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 °C-ot, vagy zárt térben a munkahelyi klíma a 24 °C (K) EH értéket meghaladja. A hideg munkahelyeknél a hőmérséklet a munkaidő 50%-ánál hosszabb ideig nem éri el a +4 °C-ot szabadtéren, illetve a +10 °C-ot zárt térben.

Zaj és vibráció

A zajos munkahelyeken, ahol a zaj a felső beavatkozási határértéket meghaladja, és a vibrációval járó munkahelyeken, ahol a prevenciós határértéket túllépik, szintén kötelező marad a vizsgálat.

Ionizáló és mesterséges optikai sugárzás

Sugárveszélyes munkahelyeken, például bizonyos szabvány szerinti ipari izotóplaboratóriumokban, orvosi izotóplaboratóriumokban, valamint a mesterséges optikai sugárzások, például lézer optikai sugárzások esetén is kötelező a vizsgálat.

Kémiai és biológiai kóroki tényezők

Veszélyes anyagokkal és keverékekkel, illetve biológiai kóroki tényezőkkel kapcsolatos munkakörökben is szükséges marad a munkaalkalmassági vizsgálat.

Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök

Egészségügyi intézményekben, óvodákban, bölcsődei ellátást biztosító intézményekben, csecsemő- és gyermekotthonokban, valamint az élelmiszer előállításával és forgalmazásával kapcsolatos munkakörökben is kötelező marad a vizsgálat.

Tüdőfibrózist okozó porok és azbeszt ártalom

Az építőiparban, mezőgazdaságban vagy bármely egyéb területen tüdőfibrózist okozó poroknak vagy azbeszt ártalomnak kitett munkakörökben is szükséges a vizsgálat.

Éjszakai műszak és kézi tehermozgatás

Az éjszakai műszakban végzett munka, valamint a 10 kg feletti kézi tehermozgatást végző munkakörökben is kötelező a munkaalkalmassági orvosi vizsgálat.

A változások célja a munkáltatók bürokratikus terheinek csökkentése és a versenyképesség, valamint a közigazgatás hatékonyságának növelése. Ugyanakkor a foglalkozás-egészségügyben dolgozó orvosok szerint a vizsgálatok komolyan vételével számos betegség idejében kiszűrhető és gyógyítható, ami az emberek és az állam számára is előnyös.

A szakszervezetek azonban élesen bírálják a tervezett módosítást. Álláspontjuk szerint minden munkakörben fenn kellene tartani a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat, mivel még az irodai munkát végzők is számos egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. A rendelettervezet társadalmi egyeztetése augusztus 29-ig tart, addig lehet véleményezni a dokumentumot.