A BME VIK gólyatáboráról szóló beszámolók

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) gólyatáborában történt eseményekről szóló beszámolók szerint a hallgatókat megalázó körülmények között tartották.

Az Eduline és a Blikk beszámolója szerint az elsőéves hallgatók kemény bánásmódban részesültek a BME VIK augusztus 14. és 17. között Bodajkon megrendezett gólyatáborában. A táborba érkezőket egy órán át gyalogoltatták a tűző napon, a gurulós bőröndöket csak kézben szabadott cipelni, és csak magázódni lehetett. Az első estén későn kaptak enni.

A résztvevők beszámolói szerint a táskákat kipakoltatták, a ruhákat kirázatták, az élelmiszereket ki kellett dobni, a gyógyszereket, beleértve a fájdalomcsillapítókat is, elkobozták. A motozást a biztonságiak végezték, és a táborban nem volt külön szoba a fiúknak és a lányoknak, ahol az arány 13 fiúra 1-2 lány jutott. A mosdószüneteket szigorúan szabályozták, a fürdésre pedig csak nagyon rövid idő állt rendelkezésre, stopperrel mérték.

A gólyatáborban a régebb óta az egyetemre járó hallgatók is részt vettek a megalázó bánásmódban, például alvó gólyákat fotóztak, majd a képeket mindenki előtt kivetítették. A megalázó bánásmód miatt többen korábban haza is mentek. Ezenkívül a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) kitiltotta a gumióvszert a táborból, azzal indokolva, hogy így visszatartják a fiatalokat a szexuális kontaktusoktól.

A korábbi években is hasonlóan bántak a gólyákkal a BME-VIK táborában. Egy korábbi hallgató az Eduline-nak elmondta, hogy a táborban a magázódás kötelező volt, a gyógyszereket elkobozták, és mindenért engedélyt kellett kérni. A cél az volt, hogy a közös ellenség összekovácsolja a társaságot, de a gyakorlatban ez inkább hatalomfitogtatásnak tűnt.

A táborban a szobák koedukáltak voltak, és a nemek közti arány hasonlóan egyenlőtlen volt, mint az idén. A szervezők az ajtóban aludtak, hogy megakadályozzák az éjszakai mosdóba járást. A táborban egy betonra rajzolt akadálypályát kellett teljesíteni, és ha valaki hibázott, visszaküldték a sor végére. Az étkezés is problémás volt, mivel csak nagyon rövid idő állt rendelkezésre az evésre, és a tábori büféből csak akkor lehetett vásárolni, ha a senioroknak adtak pénzt.

Az utolsó este a szervezők felfedték, hogy eddig csak szívatták a gólyákat, és innentől nem kellett magázódni, valamint alkoholt is lehetett inni. A táborozókat arra kérték, hogy ne meséljék el a történteket, hogy ne rontsák el a VIK-es élményt. Az egyetem a BME VIK Facebook oldalán korlátozta a kommentelést a posztok alatt, és későbbre ígért választ.

A BME kommunikációs igazgatósága közleményében hangsúlyozta, hogy az egyetem kötelessége „nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között a biztonságuk védelme. Ez a cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik”. Hozzátették, hogy a házirendet több évvel ezelőtt, más gólyatáborokban szerzett tapasztalatokat is felhasználva alakították ki, amely alapján idén is megszervezték a táborokat. A hallgatók biztonsága mindenek felett áll, és az egyetemi vezetés, valamint a hallgatói képviseletek részvételével felállított munkacsoport vizsgálatot indított a gólyatáborok ügyében, és felülvizsgálja az eddigi szabályozást. Az egyetem vezetése elkötelezett amellett, hogy minden körülmények között biztosítsa a hallgatók biztonságát, ami a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik. A munkacsoport célja, hogy megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakítson ki.