Kárpátaljai nők és gyerekek kerültek utcára Kocson

Szerdán számos ukrán menekült, köztük százhúsz nő és gyermek, kénytelen volt elhagyni a szállását a Komárom-Esztergom megyei Kocson, egy új kormányrendelet értelmében, amely csak bizonyos területekről érkezőknek biztosít lakhatási támogatást.

A Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint a kormány júniusban hozott egy rendeletet, amely megváltoztatta az Ukrajnából érkező menekültek elhelyezésének szabályait. Ennek értelmében augusztus 21-től csak azok a menekültek jogosultak lakhatási támogatásra, akik „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeiből” érkeztek. A kormányrendelet alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lett az egyetlen jogosult szervezet, amely közösségi szállásokon helyezheti el a menekülteket, de lehetősége van más szervezetekkel is szerződni a feladat ellátására.

A kocs-i szálláshely szerződése megszűnt, és a menekülteknek, akik közül sokan kisgyermekek, távozniuk kellett. A helyszínen tartózkodó menekültügyi programvezető, Bakonyi Anikó szerint a menekülteknek nincs hová menniük, és a rendőrség, valamint a polgárőrség csak a biztonságukat tudja garantálni.

A menekültek július 10-ig fordulhattak méltányossági kérelemmel Pál Norbert kormánybiztoshoz, aki azonban a kérelmeket „teljesen átláthatatlan szempontok alapján” bírálta el, és csak kevés esetben adott pozitív választ. A menekültügyi szakember kiemelte, hogy a családok egységének megőrzése fontos, és a családtagok szétszakítása nem megengedhető.

Simon László, Kocs polgármestere elmondta, hogy a településnek nincs saját szálláshelye, ahol a menekülteket elszállásolhatnák, és a vállalkozó, aki eddig gondoskodott róluk, most távozásra szólította fel őket. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrség felügyeleti jelleggel van jelen a helyszínen, incidens nem történt, így beavatkozniuk sem kellett.

A kormányrendelet miatt több ezer kárpátaljai kerülhet utcára, és sokan közülük nem tudnak maguknak szállást találni, hazamenni pedig nem mernek, mert félnek attól, hogy a fiaikat besorozzák katonának. A Miniszterelnökséget megkeresték az ügyben, hogy megtudják, hány ukrán menekült került hasonló helyzetbe, és ki gondoskodik az ellátásukról a továbbiakban.

A kilakoltatott menekültek ideiglenesen a helyi buszmegállóba mentek, de gyermekeikkel együtt nem tudják, hol fogják tölteni az éjszakát. Ugyanazok a bőröndök sorakoznak a járdán, amikkel 2022 februárjában elindultak otthonról. Akkor még sokkal több lehetőséget kínáltak itt a tulajdonosaiknak. Reggel lakoltatták ki őket, azóta fogalmuk sincs, hol tudnak ma aludni. Rendőrök és polgárőrök biztosítják a helyszínt, hogy a gyerekek ne szaladjanak ki a járművek elé, másban nem tudnak segíteni.