Intenzív harcok Délkelet-Ukrajnában és az orosz Kurszki régióban

Az ukrán erők hevesen ostromolják a Malaja Loknya falut az orosz Kurszki régióban, míg az orosz hadsereg elfoglalta a Zselanne falut a Donyecki régióban. A harcok mindkét oldalon folytatódnak, az ukrán erők erősítéseket kapnak, és az oroszok naponta több falut is elfoglalnak.

Az ukrán katonák súlyosan ostromolják a Kurszki régióban található Malaja Loknya falut. Drónfelvételek intenzív harcokat mutatnak a faluban, ahol egy német gyártmányú Marder páncélozott harcjárművet látni, amint 20mm-es gépágyújával épületekre lő, ahol feltételezhetően orosz katonák tartózkodnak. Malaja Loknya északra helyezkedik el Szudzsától, és már több napja tartanak a heves csaták, mivel Ukrajna északra próbál előrenyomulni Lgov városa felé, miközben folyamatosan orosz erősítésekkel szembesülnek.

A Zselanne falut a Donyecki régióban az orosz hadsereg Központi Műveleti Csoportja foglalta el, amint azt az orosz védelmi minisztérium megerősítette. Zselanne 17 kilométerre délkeletre helyezkedik el Pokrovszktól, és a háború előtt 1000 lakosa volt, most már csak körülbelül 100 lakos maradt. Az orosz hadsereg gyorsan halad előre ebben a szektorban, naponta 1-2 falut foglalva el. Az ukrán jelentések szerint a fő probléma az, hogy az ukrán katonai erőforrásokat a Kurszki offenzívára irányítják át.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a Kurszki régióban folyó támadások még nem értek véget, az ukrán erők napról napra erősödnek. Az ukránok váratlan támadása Kurszkban váratlanul érte Moszkvát. Az ukrán csapatok jelentős előrelépéseket tettek a régióban, különösen a Szzejm folyó déli részén. Zelenszkij hangsúlyozta az international partnerek szükségességét, hogy felszabadítsák a befagyasztott orosz vagyonokat, hogy növeljék Ukrajna katonai erejét és stabilizálják a gazdaságot.