Boeing felfüggeszti a 777X tesztrepüléseit

A Boeing vállalat felfüggesztette a 777X típusú repülőgépek tesztrepüléseit, miután kritikus hibát találtak a gépek összes példányában, ami a hajtóművet köti össze a törzzsel. A problémát egy rutinellenőrzés során fedezték fel, amelyet egy tesztrepülés után végeztek Hawaiin. A hibás alkatrész a GE9X motorok tolóerejét továbbítja a szárny szerkezetébe. A Boeing tájékoztatta az illetékes hatóságokat és az ügyfeleket a problémáról, és vizsgálják a hiba okát.

A 777X, amelyet 2013-ban mutattak be, a Boeing legújabb tagja a 777-es családnak, és tervek szerint utas- és teherszállító változatokban is piacra kerül. A vállalat már több mint 500 darabot értékesített ebből a típusból, de még nem állt forgalomba. A 777X a világ legnagyobb kéthajtóműves repülőgépe lesz. A tanúsítási problémák miatt a tervezett bevezetés 2025-re csúszik, az eredeti 2020-as céldátumhoz képest.

A Boeing új vezérigazgatója, Kelly Ortberg, augusztus 8-án vette át a pozíciót Dave Calhoun-tól. Ortberg elismeri, hogy még sokat kell tenni a cég bizalmának helyreállításáért. A vállalat az utóbbi időben számos minőségi problémával szembesült, beleértve a Dreamliner gépek helytelen összeszereléséről szóló jelentéseket is.

A hibás alkatrész cseréje folyamatban van, és a többi tesztgépet is ellenőrzés alatt tartják. A 777-9 változatot érintő incidens óta három másik 777-9 tesztrepülőgépet is vizsgálat alá vetnek. Az események sorozata, amely magában foglalja a motorok tüzei, hiányzó csavarok és szerkezeti problémák jelentéseit is, további nyomást helyez a Boeingre, hogy helyreállítsa hírnevét a légiiparban.