Az iráni elnök helikopter-balesetének okai

Az iráni elnök, Ebrahim Raisi halálát egy májusi helikopter-baleset okozta, amelyet rossz időjárási körülmények és a helikopter túlsúlya miatt bekövetkezett irányítási nehézségek idéztek elő.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség szerint a helikopter rossz időjárási körülmények között, esőben, ködben és jelentős szélben próbált visszatérni, de a szakértők szerint a gép nem tudta kezelni az elemeket. A vizsgálat két okot azonosított a baleset hátterében: alkalmatlan időjárási körülmények és a túlterhelt helikopter. A helikopter a biztonsági előírások által megengedettnél kettővel több utast szállított. A baleset sűrű ködben történt Irán északnyugati részén, egy út során Azerbajdzsánba, egy gát avatására. Raisi, aki ultra-konzervatív figuraként volt ismert, 2021 júniusában választották meg elnöknek, miután az ország legfőbb igazságügyi és főügyészi tisztségét töltötte be. Elnöksége alatt nőttek a regionális feszültségek és a kormányzati fellépések a tiltakozásokkal szemben, beleértve egy 22 éves nő, Mahsa Amini halálát, akit az erkölcsrendészet ölt meg 2022-ben.

Az iráni hadsereg májusban kiadott előzetes jelentésében már szerepelt, hogy a balesettel kapcsolatos nyomozás során nem találtak merényletre utaló jelet. „A Raiszi ajatollah helikopterbaleset ügyében folytatott nyomozás befejeződött. Teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy baleset történt” – írta a Farsz a vizsgálat lezárásának eredményéről beszámoló biztonsági forrásra hivatkozva.

Raisi az azerbajdzsáni elnökkel, Ilham Aliyevvel közösen indult útnak, hogy felavassanak egy gátat Kelet-Azerbajdzsán tartományban. Raisi halála után új elnököt választottak Iránban, Masoud Pezeshkian személyében, aki egy ultranacionalista jelöltet legyőzve került hivatalba. Az ország előtt álló kihívások között szerepel a Hamasz vezetőjének, Ismail Haniyeh-nak a meggyilkolása is, amelyet Izraelhez kötnek, és ami súlyos megtorlással fenyegetőzött. Az új iráni elnök, Masoud Pezeshkian megválasztása után azonban alacsonyak az elvárások az iráni rezsim jelentős változásait illetően.