Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága aggodalmát fejezte ki az ukrán menekültek magyarországi helyzetével kapcsolatban

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nyilvánosan kifejezte aggodalmát az ukrán menekültek magyarországi lakhatási támogatásának korlátozása miatt, amely a magyar kormány egy nyári rendeletmódosításával lépett életbe.

Az UNHCR szerint a jogszabályváltozás, amely június 28-án hatályba lépett, és csak azoknak az ukrán menekülteknek biztosít lakhatási támogatást, akiknek a Magyarországra érkezésük pillanatában a magyar kormány által „háború sújtotta övezetként” nyilvántartott területek valamelyikén volt a regisztrált ukrajnai lakhelyük, 2-3000 menekültet érinthet hátrányosan. Korábban minden ukrán menekült jogosult volt állami lakhatási támogatásra egy hónapig, vagy a menekültügyi eljárás végéig.

A szigorítás következtében veszélyeztetett csoportok, mint például családok, terhes nők, krónikus betegséggel élő idősek és nagycsaládok kerülhetnek nehéz helyzetbe, mivel sokan közülük nem engedhetik meg maguknak, hogy piaci alapon béreljenek lakást, és az állásukat is elveszíthetik. Az érintettek többségének gyerekei már a helyi állami óvodákba és iskolákba járnak, de a változás akadályozni fogja a közoktatásban való részvételüket is.

A Kocson történtek kapcsán az UNHCR kiemelte, hogy jelenleg több mint száz, Ukrajnából menekült ember, köztük nők és gyerekek várakoznak az utcán, miután kedden kilakoltatták őket eddig szállásukról. A módosítások miatt a kritériumokat nem teljesítő menekültek alternatív szállást sem kaphatnak, és az újonnan érkezőknek már méltányossági kérelem benyújtására sincs lehetőségük.

Az UNHCR arra kérte a magyar kormányt, hogy sürgősen vizsgálja felül a módosítást, és tegye lehetővé az újonnan érkező menekültek számára, hogy a tartózkodásuk első 90 napjában támogatott szálláshoz jussanak. Az ENSZ szakosított szerve szerint a lakhatással kapcsolatos módosításoknak fokozatosnak kell lenniük ahhoz, hogy senki ne váljon hajléktalanná a drasztikus jogszabályi változtatások miatt.