Szicíliai luxusjacht-tragédia: Tovább folyik a kutatás

Szicília partjainál a hétfői viharban elsüllyedt Bayesian nevű luxusjacht roncsainál már négy holttestet találtak, köztük a hajó séfjét, Recaldo Thomast, aki a jacht fedélzetén dolgozott, hogy felújítsa szülei antiguai házát. A kutatás továbbra is zajlik a hat eltűnt utas, köztük Mike Lynch iparmágnás és Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International bank elnöke után.

A tragédia során a fedélzeten tartózkodó 22 személyből 15-öt sikerült megmenteni, köztük egy egyéves gyermeket is. A remények csökkennek, hogy a hiányzó személyeket élve megtalálják, miután már több mint 36 órája eltűntek. A búvárok már elértek a kabinokhoz, de a szűk tér és a vízben lebegő tárgyak nehezítik a munkájukat. A kutatást az olasz parti őrség vezeti, akik búvárokat és helikoptereket is bevetnek.

A roncsoknál eddig négy holttestet találtak, köztük egy "befolyásos" férfit, de a pontos személyazonosságokat még nem hozták nyilvánosságra. A hajó kapitányát, James Catfieldet, a hatóságok kihallgatták az események rekonstruálása érdekében. A hajó 50 méter mélyen fekszik, és az objektumokkal teli roncsok nehezítik a kutatást.

A hat eltűnt között van Mike Lynch brit üzletember és 18 éves lánya, Hannah Lynch, valamint Jonathan Bloomer és felesége, Judy Bloomer, továbbá Chris Morvillo, Lynch ügyvédje, és annak felesége, Neda Morvillo. A szerdán talált áldozatok közül az egyikről úgy vélik, hogy Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley londoni fiókjának elnöke lehet. Az eltűntek között van Mike Lynch felesége, Angela Barcarest is, akit azonban sikerült kimenteni.

A luxusjacht, amely 56 méter hosszú volt, váratlanul süllyedt el Porticello közelében Szicíliában. A hajó elsüllyedésének okát még vizsgálják, de tanúk szerint egy vízcsap által okozott turbulencia vezethetett a tragédiához. A kutató-mentő csapatok távvezérelt vízalatti járműveket is bevetnek a helyzet felmérésére. A búvárok csak 8-10 percet tölthetnek a hajóban, mielőtt fel kell jönniük a felszínre. A kutatás és mentés folytatódik, a túlélőknek segítséget nyújtanak ruhával és alapvető cikkekkel. A brit zászló alatt hajózó Bayesian jachton tizenkét utas és tízfős legénység tartózkodott, és éppen Porticello kikötőjétől 700 méterre horgonyzott a nyílt vízen, amikor erős széllökések és özönvízszerű esőzés kísérte heves vihar tört ki, s a hajó egy víztölcsér útjába került.