Nobel-díjas fizikus, Krausz Ferenc a Magyar Szent István Rendet vehette át

A Nobel-díjas fizikus, Krausz Ferenc átvette a magyar állam legmagasabb kitüntetését, a Magyar Szent István Rendet Sulyok Tamás köztársasági elnöktől az augusztus 20-i állami ünnepen a Sándor-palotában. Sulyok elnök méltatta Krausz kutatási munkáját, amelyet a fizikai Nobel-díjjal ismertek el. Krausz és munkatársai új eszközöket biztosítottak az atomokban lévő elektronmozgások és energiaváltozások tanulmányozásához, amely végtelen lehetőségeket nyitott meg. A fizikus hálás volt a magyar kormány bizalmáért és támogatásáért, amely lehetővé tette egy világszínvonalú kutatócsoport létrehozását Magyarországon. Célja, hogy lefektessék a jövő megelőző orvoslásának alapjait a globális egészségügyi ellátás javítása érdekében.

Krausz kiemelte, hogy a kitüntetés meglepetésként érte, és hangsúlyozta annak különleges jelentőségét, amely eltér a Nobel-díjtól. Vezeti a Szegedi Molekuláris Ujjlenyomat Központot, amely az egészségesebb életért a betegségek korai felismerésére összpontosít. A központ új lézerlaboratóriuma világszerte egyedülálló létesítmény. A Magyar Szent István Rend Magyarország legfelső állami kitüntetése, amelyet 2011-ben állítottak helyre, és kivételes teljesítményeket és hozzájárulásokat ismer el. Krausz munkájával a molekuláris ujjlenyomatok elemzésével foglalkozik a vérmintákban, hogy korán felismerjék a betegségeket. Az elismerést korábban az év folyamán a Corvin-lánccal is honorálták. 2023-ban megosztott fizikai Nobel-díjat kapott az attoszekundumos fényimpulzusok előállítására szolgáló kísérleti módszerek fejlesztéséért, amelyek az anyagokban lévő elektrondinamika tanulmányozását teszik lehetővé.

Az ünnepélyes eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, aki közösségi oldalán is gratulált Krausz Ferencnek a legmagasabb állami kitüntetés átvétele után. Továbbá jelen volt Áder János korábbi államfő és házastársa, Pintér Sándor belügyminiszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Krausz 650 kilométert vezetett, hogy ott lehessen a díjátadón. Sulyok Tamás köztársasági elnök kiemelte, hogy Krausz Ferenc munkája a magyarokat is a magasba emeli, és hogy a fizikus külföldön is megmaradt magyarnak, segíti a jövő magyar kutatóit és felelősséget visel a magyar tudományos életért. Krausz Ferenc a díjátadón megköszönte a miniszterelnöknek és a magyar kormánynak a megelőlegezett bizalmat és a folyamatos támogatást, amelynek köszönhetően az elmúlt években Magyarországon sikerült egy világviszonylatban is párját ritkító csapatot felépítenie.

Krausz Ferenc 1985-ben diplomázott le az ELTE fizika szakán, a Műegyetemen pedig villamosmérnöki oklevelet szerzett. Kutatásait a BME Fizikai Intézetében kezdte, a doktori fokozatot viszont már a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte 1991-ben, ahol később docensként majd professzorként is dolgozott. 2003-ban a németországi Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Lajos–Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője. Legújabb munkájában az ultragyors méréstechnika orvosi-diagnosztikai alkalmazását vizsgálja, ahol a cél az, hogy a kezdeti szakaszban diagnosztizálhassák a daganatos betegségeket. Ezt a kutatást 2018-tól a magyar kormány is támogatta, összesen több, mint 20 milliárd forinttal. A Nobel-díj elnyerése után Krausz részvételével megalakult a Kutatási Kiválósági Tanács, amelyet szintén a kormány hozott létre.