Döntés délután a budapesti tűzijáték sorsáról

Kovács Zoltán, az augusztus 20-ai ünnepekért felelős operatív törzs vezetője bejelentette, hogy kora délután születik meg a döntés arról, hogy az időjárás engedi-e a tűzijáték megtartását Budapesten.

Az operatív törzs már reggel hét órától ülésezik, és a döntések meghozatalában több szervezet is részt vesz, köztük a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgáltató, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a Budapest Közút és a fővárosi kormányhivatal.

Kovács Zoltán, aki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért is felelős államtitkár, Facebook-oldalán osztotta meg az információt. A bejegyzésében említést tett arról is, hogy augusztus 17-e óta nagy érdeklődés övezi a Szent István-napi rendezvénysorozatot, melynek központi programjai Budapesten zajlanak, és már több tízezren vettek részt az eseményeken.

A nemzeti ünnepen a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren, majd légi parádé következik. A Szent Koronát 10 és 18 óra között ingyenesen megtekinthetik az érdeklődők a Parlamentben. Délután a Szent István-bazilikánál ünnepi szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tartanak, és amennyiben az időjárás engedi, este fény- és tűzijátékkal zárul a nap.

Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy mielőtt útnak indulnak, mindenképpen figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy számos ingyenes program közül válogathatnak az ünnepelni vágyók, a részletekről a www.szentistvannap.hu honlapon tájékozódhatnak.

Kovács Zoltán közölte, hogy az időjárás függvényében a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket kora délután hozzák meg. „Kérjük, mindenképpen figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak. Ünnepeljük biztonságosan Magyarország születésnapját!” – írta az augusztus 20-ai ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.