Zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetés, a tűzijáték sorsa még bizonytalan

Augusztus 20-án, a nemzeti ünnep napján a HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint több helyen várhatóak záporok és zivatarok, ami befolyásolhatja az esti tűzijáték megtartását. A forróság enyhülése mellett viharos széllökések, intenzív csapadék és jégeső is kísérheti a zivatarokat. Az operatív törzs a kora délutáni órákig dönt a tűzijáték sorsáról, de Kovács Zoltán államtitkár szerint úgy készülnek, hogy megtartják a tűzijátékot.

A HungaroMet Zrt. előrejelzése alapján az ország északnyugati, nyugati felén, a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, Pest megyében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén a legnagyobb az esély a zivatarok kialakulására. A zivatarokat viharos széllökések, intenzív csapadék és jégeső kísérheti, délután pedig akár egymást követő intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak, nagyobb méretű jégesővel és felhőszakadással. A napi középhőmérséklet értéke még mindig 25 fok felett várható, főleg a Dél-Alföldön 27 fok körül.

Kovács Zoltán államtitkár vezetésével az operatív törzs már reggel 7 órától ülésezik, és folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási előrejelzéseket. Kovács hangsúlyozta, hogy a biztonság a legfontosabb, és ha a legkisebb esélye is van annak, hogy a zivatarok megzavarnák a tűzijátékot, akkor időben meghozzák a szükséges döntéseket. Az operatív törzs egész nap tanulmányozza az időjárási előrejelzéseket, és óránként értékelik a helyzetet, hogy a kora délutáni órákig meg tudják hozni a szükséges döntéseket az esti tűzijáték biztonságos megtartásáról.

A HungaroMet Zrt. honlapja technikai problémák miatt nem frissül, amit a cég a Facebookon közölt. A honlap leállása különösen kellemetlen, mivel az időjárási előrejelzések fontosak a tűzijáték megtartásának döntéséhez. A leállás okát nem részletezték, de a cég legutóbbi figyelmeztetéseit és előrejelzéseit más forrásokból továbbra is el lehet érni.

Két évvel ezelőtt hasonló helyzetben a tűzijátékot egy héttel későbbre kellett halasztani, ami az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján történt. Az akkori döntés után azonban mégis derűs lett az ég, amiért az OMSZ nyilvánosan kért elnézést. A történtek következményeként az OMSZ vezetőit felmentették, és a szervezet megszűnt, helyette a HungaroMet Zrt. alakult meg.

A HungaroMet közleménye után a közösségi médiában élénk találgatások és kommentek jelentek meg, többek között arról, hogy a mai időjárás titkosítva lesz, vagy hogy a HungaroMetet is megszüntetik-e. Egyesek vicces megjegyzéseket tettek, mások pedig munkát ajánlottak a meteorológusoknak. Azonban egyes higgadt hangok szerint a szakemberek továbbra is végzik a munkájukat, és megfelelő tájékoztatást adnak majd a tűzijáték megtartásának lehetőségéről.

Tűzijáték vs vihar

Két éve kellett utoljára a tűzijátékot váróknak körmüket lerágva várni, hogy hogyan döntenek az előrejelzés fényében az ünnepség megtartásáról. 2022-ben elmaradt az ünnepi tűzijáték az előrejelzések miatt, de végül a vihar nem érkezett meg. Az akkori OMSZ előrejelzései alapján az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy lesz-e vihar, ezért döntött az operatív törzs úgy, hogy biztonságosabb nem megtartani. Miután aznap este nem érkezett meg a vihar, a kormánymédia gyorsan meg is találta a felelőst: az Országos Meteorológiai Szolgálatot. Ők úgy vélték, hogy az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzs reggel még azt az információt kapta az OMSZ-től, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra. Bár az OMSZ nem ígért 100 százalékos vihart, a kormány végül kirúgta a teljes vezetést.

2006-ban viszont pont abból lett baj, hogy nem hallgatott az akkori vezetés az OMSZ előrejelzésére, miszerint lehetséges vihar várható. A lehetséges vihar meg is érkezett, hatalmas vihar csapott le a fővárosra és az országra augusztus 20-án. Akkor közel másfél millió ember nézte a helyszínen a budapesti tűzijátékot, és ahogy tombolni kezdett a vihar, mindenki egyszerre akart elindulni. A kialakult káoszban több mint háromszázan megsebesültek, öten pedig meghaltak.