Augusztus 20-i időjárás és tűzijáték sorsa

A hagyományos nézetekkel ellentétben, amelyek szerint augusztus 20-a után hűvösebb lesz az idő, a meteorológusok szerint ez a megállapítás egyre kevésbé állja meg a helyét. Simon Gergő meteorológus szerint az elmúlt években az átlaghőmérséklet ebben az időszakban magasabb volt. A nyári napforduló után hosszabbodó éjszakák és az időjárási rendszerek hatása miatt azonban hidegebbnek érezhetjük az időt augusztus 20-a után. Augusztus nem számít az év legesősebb hónapjának Magyarországon, így az ebben az időszakban előforduló viharok nem számítanak szokatlannak.

Kovács Zoltán a Facebookon bejelentette, hogy Budapestre súlyos zivatar várható, ami bizonytalanná teszi a tűzijáték sorsát. A tűzijátékról szóló döntést később hozzák meg, az esti időjárási viszonyok függvényében. A HungaroMet figyelmeztetést adott ki villámlásra, záporokra és zivatarokra vonatkozóan Budapestre és Pest megyére. Az ünnepségekért felelős operatív stáb jelezte, hogy a várható súlyos időjárási körülmények miatt bizonytalanság övezi az esti tűzijáték megrendezését.

Kovács Zoltán, az operatív stáb vezetője hangsúlyozta a figyelmeztetések és riasztások komolyságát, és tanácsolta, hogy szükség esetén keressenek biztonságos helyet az emberek. Hozzátette, hogy az esti időjárás kapcsán még mindig vannak bizonytalanságok, ezért a tűzijátékról szóló információkat később adják majd ki.