Viharok pusztítása: villámcsapás Budakalászon

Villámcsapás miatt kigyulladt egy családi ház Budakalászon, a Rigó utcában, a tűz a tetőszerkezetet mintegy nyolcvan négyzetméteren érintette. A szentendrei hivatásos és a pomázi önkormányzati tűzoltók két gázpalackot mentettek ki az épületből, és négy vízsugárral kezdték meg a lángok oltását.

Az országban nyugatról keletre haladva záporok és zivatarok vonulnak át, amelyek Budapesten rövid ideig tartó felhőszakadást is okoztak. A HungaroMet Zrt. és a katasztrófavédelem szerint az újabb cellák nagyon gyorsan alakulnak ki. A zivatarokat viharos széllökések (60-90 km/h), jégeső (2-4 cm) és intenzív csapadék (10-25 mm) kísérhetik, de veszteglő zivatarok esetén rövid idő alatt akár 25-30 mm csapadék is lehullhat.

Szombatra citromsárga riasztást adtak ki intenzív záporokra és villámlásra, amely főként az ország középső részét érinti, de a záporok más helyeken is gyorsan kialakulhatnak. A zivatarokat viharos széllökések (kb. 60-80 km/h, helyenként akár 90 km/h felett is), jégeső és intenzív csapadék (kb. 10-25 mm) kísérhetik.

Az előrejelzések szerint szombaton nyugatról nedves légáramok érkeznek Magyarország fölé, így sok helyen hűvösebb, erősen felhős időre és zivatarokra, néhol hosszabb esőkre kell számítani. A nap azonban így is kisüt, és az egész országban 30 fok fölötti hőmérsékletek várhatók, Győrben 32, Budapesten 33, Miskolcon 32 fokkal. A kánikula azonban nem mindenhol enyhül, a déli országrészben a hőmérséklet elérheti a 38-39 fokot is, Pécs és Szeged környékén 37-38, Kecskeméten és Debrecenben 35 fok várható. Bár hajnalban harmadszorra dőlt meg az országos melegrekord, szombaton felhősebb, csapadékosabb időjárás érkezett.

A viharok miatt több helyre is riasztották a tűzoltókat. Csepelen egy épület tetőszerkezete gyulladt ki, a Lámpás utcába riasztották a tűzoltókat, ahol a lángok az épület mögötti farakást is érintették. A fővárosi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat, és az utómunkálatokat végezték. Pest vármegyében, Csobánkán is kigyulladt egy téglaépítésű, több szintes családi ház tetőszerkezete a Hanfland körúton. Itt a fővárosi és a szentendrei hivatásos tűzoltók négy vízsugárral kezdték meg az oltási munkálatokat, melyet a Katasztrófavédelem jelzése alapján be is fejeztek, és az utómunkálatokat végzik.