A debreceni sajtófotó kiállítás hirtelen elbontása

Négy nappal a megnyitó után váratlanul el kellett távolítani a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás teljes képanyagát Debrecenben, és a döntés hátteréről sem a szervezők, sem a közönség nem kapott magyarázatot.

A Debreciner és a hvg.hu értesülései szerint a kiállítást, amelynek szeptember 8-ig kellett volna helyet adnia a városnak, augusztus 17-én reggel kezdték el bontani. A szervezők péntek este kaptak utasítást a polgármesteri hivatalból, hogy a fotókat reggelre el kell tüntetni. Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporteri szakosztályának vezetője megerősítette az eseményeket, és elmondta, hogy a polgármesterrel való kapcsolatfelvétel sikertelen volt, és azóta sem kaptak magyarázatot az intézkedésre.

A polgármesteri hivatal a hvg.hu megkeresésére válaszolt, és közölte, hogy a kiállítás elbontásának oka a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés és a biztonságtechnikai okok voltak. A hivatal tájékoztatása szerint a jövőben új, ideálisabb helyszínt keresnek a kiállításnak, és jelenleg a virágkarneválra érkezők biztonsága a legfontosabb.

Bánkuti András szerint a kiállítás több milliós értéket képvisel, és az anyagot most a Kölcsey központ raktárába szállították. A tárlatot legközelebb Békéscsabán állítják ki szeptember 14-én. A helyiek és a szervezők egyaránt meglepődtek az eseményeken, hiszen 42 év alatt ilyen még nem történt a sajtófotó kiállítás történetében. Információk szerint a debreceni orosz konzul korábban nehezményezte az ukrán képek jelenlétét, de akkor nem történt bezárás. Nem zárható ki, hogy a mostani bezárás hátterében is hasonló okok állhatnak, mivel a kiállításon ukrajnai háborús fotók is szerepeltek, azonban a hvg.hu információi szerint a mostani esethez nem áll köze az orosz-ukrán konfliktusnak.

A Debreciner munkatársa megjegyezte, hogy tavaly és tavaly előtt is egy időben zajlott a kiállítás és a virágkarnevál, ami felveti a kérdést, hogy miért volt most szükség a kiállítás hirtelen elbontására. A polgármesteri hivatal a Debrecinernek azt közölte, hogy a kiállítást a most esedékes Debreceni Virágkarnevál miatt bontották el, biztonsági okokból, és bocsánatot kértek az érdeklődőktől. A kiállításért felelős Főnix Rendezvényszervező Központ az önkormányzathoz irányította az érdeklődőket, ahonnan nem jött válasz. Bánkuti András a Debrecinernek elmondta, hogy a Magyar Sajtófotó Kiállítás 42 éves történetében még sosem zárták be a kiállítást, és a 80-as években a szocialista vezetés egyszer odáig ment el, hogy három képet, köztük két díjnyertes fotót aggályosnak talált és kiszedetett a kiállított képek közül.