Három ukrán állampolgár vád alatt a horvátországi tűzvész miatt

Három hónapos nyomozás eredményeként az isztriai rendőrség vádat emelt három ukrán állampolgár ellen, akik májusban egy horvátországi jachtkikötőben tüzet okoztak, amelyben 22 hajó megsemmisült.

A Jutarnji List című horvát napilap és az MTI információi alapján a három férfi – két 25 és egy 28 éves – Lengyelországból érkezett Horvátországba május 14-én, és Medulin környékén parkolták le autójukat, mielőtt gyalogosan a jachtkikötőbe indultak. A térfigyelő kamerák felvételei alapján az egyikük átbújt a kerítés alatt, míg társai őrködtek. A fiatal férfi hajnali négy órakor egy gyúlékony anyaggal teli üveget dobott az egyik jachtra, ami következtében a tűz átterjedt a többi hajóra, összesen 34-re, ebből 22 teljesen megsemmisült.

A hatóságok szerint a károk értéke meghaladta a kétmillió eurót, és a kiégett hajók tulajdonosai között külföldiek is voltak. A rendőrség körözést adott ki a három ukrán állampolgár ellen, akik az eset után vélhetően azonnal elhagyták az országot, így jelenleg elérhetetlenek a horvát hatóságok számára. A Molotov-koktélt kapott hajó pulai jelzést viselt, és egy 65 éves személy tulajdonában állt. Horvátország az egyik legnépszerűbb európai idegenforgalmi célpont és kedvelt hajózási hely, így a tűzvész nemcsak anyagi, hanem jelentős idegenforgalmi károkat is okozhatott.