Intenzív záporok és melegrekordok várhatóak szombaton

Mozgalmas időjárásra kell számítani szombaton Magyarországon, ahol a záporok és zivatarok mellett a melegrekordok is megdőlhetnek.

A HungaroMet előrejelzése szerint nyugatról érkező nedves légáramok miatt több helyen erősen felhős időre, zivatarokra és néhol hosszabb esőkre kell számítani. Ennek ellenére a napsütés is érvényesülhet, és az ország nagy részén a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedhet, helyenként akár a 38-39 fokot is elérheti.

A déli országrészben kevesebb csapadék várható, itt a hőmérséklet a 37 fokos országos napi melegrekordot is megdöntheti. Pécs és Szeged környékén 37-38, Kecskeméten és Debrecenben 35 fok várható.

A HungaroMet figyelmeztetése szerint intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Elsőfokú, citromsárga riasztást adtak ki, mely az összes megyét érinti. A veszélyforrást elsősorban a villámlás, valamint a szélerősödés és jégeső jelentik.

Budapesttől északra már villámlik és esik az eső, és a vihar a fővárost is elérheti. Napközben Győr és Békéscsaba között sávon lehetnek zivatarok, míg este és éjszaka az Alföldet érheti el az eső. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék kísérheti.

Szombaton a forróság mellett a napsütés mellett elszórtan fordulhatnak elő záporok, zivatarok, melyekhez erős, viharos széllökések társulhatnak. A hőmérséklet a délutáni órákra 32 és 39 fok közé emelkedik. Éjszaka is készülni kell záporok, zivatarok kialakulására, amelyeket viharos széllökések és intenzívebb csapadékhullás kísérhet.

Az előrejelzések alapján már számítani lehetett rá, hogy szombaton az ország nagy részén lehet egy kis csapadék. Sokan vártak egy kis felfrissülésre a nagy kánikulában. Jelenleg elsőfokú, citromságra riasztás van érvénybe a zivatar miatt, ami már a hazánk több pontját is elérte. A térkép szerint az ország középső, északi területeire csaphat le az hirtelen jött eső.

Több helyen is esett már az eső, például a Bács-Kiskun megyei Kalocsán már reggel gyülekeztek a sötét viharfelhők, míg Nógrád megyei Bátonyterenyén dél körül már zuhogó eső öntötte az utcákat. Budapest környékén az északi területekről jelentettek esőt, és a zivatarlánc heves dörgéssel és villámlással érkezett meg a fővárosba, majd megérkezett a heves esőzés is.

Vasárnap napközben több órára kisüt a nap és 30-39 fok közé emelkedik a hőmérséklet délutánra, a legmelegebb a Dél-Alföldön valószínű. Országszerte kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Vasárnap este várhatóan dél felől egyre több helyen valószínű zápor, zivatar. A frontrendszer hétfőre virradóra érheti el az északnyugati tájakat, de jelentős lehűlést nem hoz.