A kánikula utolsó napjai

A hétvégén még kitart a kánikula, de a jövő héten már enyhülhet a hőség. Változékony időjárásra számíthatunk záporokkal, zivatarokkal.

Ma a hőmérséklet a délutáni órákban 32 és 39 fok közé emelkedik, délen lesz a legmelegebb. A napsütést elszórtan záporok és zivatarok zavarhatják meg, melyekhez erős, viharos széllökések társulhatnak. A hétvége még kánikulával indul, de a következő napokban enyhülés várható. Szombaton mozgalmasabb időjárásra kell számítani, nyugat felől nedvesebb léghullámok érkeznek, ami időszakos felhősödést okozhat, de napos időszakok is várhatóak. Országszerte több helyen előfordulhat zápor és zivatar, a hőmérséklet napközben 30 és 39 fok között alakul, de a tartósabban felhős körzetekben "csupán" 30 fok körüli vagy kevéssel a fölötti maximumokra van kilátás.

Szombat napközben nagy eséllyel és számban Győr és Békéscsaba között északnyugat–délkelet sávon alakulhatnak ki zivatarok, felhőszakadással kísért zivatarok, de emellett az ország más részein, több helyen is számíthatunk a kialakulásukra. Este és éjszaka az Alföldet érheti el az eső, míg éjjel az ország északnyugati részén képződhetnek elszórtan zivatarok. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék kísérheti, néhol pedig rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is lezúdulhat.

Vasárnap is marad a nagy meleg, a csúcshőmérséklet 32 és 39 fok között alakul, de többórás napsütésre is számíthatunk. A déli, majd északnyugatira forduló szél élénk, helyenként erős lesz. Vasárnap napközben az országban szórványosan alakulhatnak ki ismét zivatarok, majd a délutáni, késő délutáni óráktól dél felől intenzívebb, hevesebb zivatarok érhetik el a déli megyéket.

Hétfőn délnyugat felől gyakran megnövekszik a felhőzet, és többfelé, legkisebb eséllyel délkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi, északkeleti szél megerősödik, a hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, de a csapadékos területeken hűvösebb, délkeleten melegebb lehet.

Kedden államalapításunk ünnepén többfelé szeles időre, de többórás napsütésre van kilátás. A hőmérséklet fokozatosan csökken, de még mindig 28-35 fok között alakul a nappali maximum. Szerdán is többfelé lesz élénk, néhol erős a szél, de sok napsütés várható, elszórtan zápor, zivatar nagyobb eséllyel a Dunától keletre fordulhat elő.

A szombati melegrekordok kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a déli országrészben akár a 38-39 fokot is elérheti a csúcsérték, így szinte biztosan megdőlhet az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord, amelyet korábban, 2022-ben 37,0 fokkal Baján és Kübekházán mérték.

Figyeljen oda!

A nagy melegben nagyon magas lesz a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata, könnyen túlhevülhet testünk. Továbbá erős fejfájás, migrén, rosszullét, keringési és légzőszervi panaszok jelentkezhetnek. Az ilyen fülledt melegben általános tünet lehet a fáradékonyság, a bágyadtság és az aluszékonyság - tájékoztat az Időkép.

Vészjelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szombat éjfélig van érvényben, ugyanis a középhőmérséklet a Dunántúl északnyugati felén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti, a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérséklet valószínűsíthető.

Emiatt az ország egész pontján citromsárga riasztás van érvényben, míg felhőszakadásra ugyanez van érvényben az ország délnyugati részét leszámítva. A magas hőmérséklet miatt az ország középső részén narancssárga, míg déli részén vörös riasztás van érvényben.

Illetve szombaton elszórtan, napközben nagyobb eséllyel az északi területeken, estétől egyre inkább a déli tájakon alakulhatnak ki zivatarok. A késő esti órákban is aktív marad a légkör. A zivatarokat viharos szél, jégeső és intenzív csapadék kísérheti, lokálisan felhőszakadás is lehet. Riasztást is kiadtak ezekre a területekre.