Hosszú várakozási idők a román-magyar határon

A romániai hosszú hétvége miatt jelentős forgalom alakult ki a román-magyar határon, szombaton délután több határátkelőnél hosszú gépkocsisorokat lehetett látni, és az egy órát is meghaladó várakozási idővel kell számolniuk az utazóknak.

A román határrendészet honlapján közzétett online határinfó adatai szerint a Pete-Csengersima és Csanálos-Vállaj határátkelők romániai oldalán alakultak ki a leghosszabb sorok, ahol a várakozási idő másfél órát tesz ki. A nagylaki határátkelő román oldalán nyolcvan percet, míg a Csanádpalota-Nagylak II. autópálya határátkelőnél negyven percet kell várniuk az átjutni vágyóknak. A Nagykereki-Bors II. határátkelőnél az autósoknak ötven percet, a Bors-Ártánd határátkelőnél pedig harminc percet kell várakozniuk.

A román-bolgár határszakaszon is hosszú várakozási idővel kell számolni, a Fekete-tenger bolgár szakaszára igyekvő autósoknak több mint félórát kell várniuk. A Giurgiu és Rusze közötti Duna-híd javítási munkálatai is lassítják az átkelést.

Romániában Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából hosszú hétvége van, és a határrendészet egész hétvégén jelentős forgalomnövekedésre számít. Ebben az időszakban tömegesen utaznak Romániába, vagy térnek vissza a külföldön élő, de nyári szabadságuk idején hazalátogató román állampolgárok. Az elmúlt hétvégén naponta több mint félmillió utas lépte át Románia határait.

A román hatóságok azt javasolják az utasoknak, hogy mielőtt útra kelnének, tájékozódjanak a politiadefrontiera.ro/traficonline weboldalon, és válasszanak olyan határátkelőt, ahol kisebb a várakozási idő.