Hadházy Ákos és Magyar Péter megbeszélése a Diákhitel Központ szerződéseiről

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a héten találkozott Magyar Péterrel, és átadta neki a Diákhitel Központ általa kifogásolt szerződéseit. A politikusok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszer alapja a korrupció és az azt elfedő propaganda.

A találkozó során Hadházy bizonyos kérdéseire választ kapott, és Magyar Péter ígéretet tett arra, hogy a további részleteket érintő kérdésekre is mielőbb válaszolni fog. A képviselő korábban már megtekintette a Diákhitel Központ szerződéseit, és több dokumentumot gyanúsnak talált, amelyek egyenként 10-50 millió forintos nagyságrendűek voltak, összességében pedig százmilliós nagyságrendet képviseltek.

A két politikus közötti kapcsolat korábban feszült volt, hiszen Hadházy szerint a Diákhitel Központ szerződéseiből egy évi 50 milliárdos csalássorozat rajzolódott ki, ami komoly nézetkülönbségeket szült közöttük. Ennek ellenére a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások után tűzszünetet kötöttek, és megállapodtak, hogy a témában később fognak egyeztetni.

A találkozó optimista hangvételű volt, és a politikusok megállapodtak abban, hogy a rendszerváltás érdekében és azt követően is a korrupció és propaganda kérdésével kiemelten kell foglalkozniuk. Hadházy Ákos Facebook-oldalán számolt be a találkozóról, és arról, hogy kész tervek is vannak a problémák kezelésére. A képviselőt és Magyar Pétert követők intenzíven támadták őket a közösségi médiában, miután Hadházy negatívan nyilatkozott az igazságügyi miniszter exférjéről, és a Diákhitel Központ szerződéseivel kapcsolatos ügyeket kezdte boncolgatni.

Augusztus közepéig kellett várni az újabb találkozóra, amely során Hadházy átadta az általa megnézett szerződéseket a TISZA Párt alelnökének. A találkozón úgy döntöttek, hogy a korábban megállapított tűzszünetet követően visszatérnek a témára. Hadházy tavasszal soha el nem készült tanulmányokról és a megkérdőjelezhető árazású közvélemény-kutatásokról írt a Diákhitel Központ szerződései között, aminek a szerződések megkötése alatt Magyar Péter volt a vezetője. Magyar akkor a kommentekben rágalmazásnak nevezte Hadházy állításait. A két politikus már akkor, áprilisban is találkozott, hogy a szerződésekről beszéljenek.