Reggeli közlekedési helyzetjelentés: balesetek, torlódások és hosszú várakozás a határátkelőknél

Az Útinform legfrissebb jelentése szerint több autópályán is balesetek történtek, ami jelentősen lelassította a forgalmat. Az M7-esen, az M1-esen, az M5-ösön, az M3-ason és az M4-esen is torlódásokra kell számítani a reggeli órákban.

Az M1-M7 közös kivezető szakaszán és az M1-es autópályán Győr felé a sávok telítettek, de a korábbi jelentésekkel ellentétben az M1-es autópályán az M1-M7 elválástól Győr felé a 18-as kilométernél történt baleset miatti sávzárásnak vége, azonban a torlódás még jelentős. Az M7-es autópályán a fővárostól a Balaton felé nagyon erős a forgalom, és Budapest és Martonvásár között, valamint a Váli-völgyi szakaszon is időszakosan tolódnak a járművek, de már a székesfehérvári és a polgárdi szakaszon is lassabb haladásra kell készülni.

Az M5-ös autópályán több helyszínen is baleset okoz fennakadást. Az M43-as autópálya és Balástya között a Budapest felé vezető oldalon a 157-es kilométernél felborult egy teherautó, ami miatt a külső sávot lezárták, kisebb torlódásra kell számítani. Továbbá az M0-as csomópont közelében, a 24-es kilométernél is baleset történt, ami szintén torlódást okoz. Az M5-ös autópályán a Lajosmizse csomópontnál egy személyautó balesete miatt a lassító sáv egy szakaszát kellett lezárni a 67-es kilométernél.

Az M3-as autópályán az erős forgalom miatt jelentősen lelassult a forgalom, mert telítettek a sávok, Nyíregyháza felé a Gödöllői szakaszon és a Kerekharaszt/Hatvannál levő forgalomterelésben. Az M3-ason a 141-es km-nél a Geleji pihenőhely és a 140-es Mezőkeresztes csomópont között egy személyautó szalagkorlátnak ütközött. A forgalmi sávokat lezárták, a járműveket a leálló sávra terelik, ezért már 4 km-es a torlódás.

Az M4-es autóúton, Budapest felé a 36-os kilométernél egy baleset miatt zárták le a külső sávot a monori szakaszon, itt is torlódik a forgalom.

A reggeli órákban az országos gyorsforgalmi és főúthálózaton is rendkívül erős a forgalom, különösen a közkedvelt szabadidős és kirándulóhelyek, valamint a jelentősebb turisztikai célpontok felé vezető utakon. Az Útinform arra figyelmeztet, hogy a fent említett autópályákon telített sávokon kell autózni, és hosszabb menetidővel érdemes számolni.

Halálos baleset is történt szombat hajnalban, amikor egy motoros és egy személyautó karambolozott a 445-ös főút Kecskemét északi elkerülő szakaszán, ezért a 8-as kilométernél a főutat lezárták, a forgalmat megállították. A baleset körülményeit vizsgálják. Meghalt a balesetet szenvedett motoros - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Óriási a torlódás Röszkénél, ahol a hosszú hétvége és a nagy meleg miatt rengetegen indultak útnak. A magyar–szerb határszakaszon a Röszke–Horgos határátkelőnél 5-8 óra alatt jutnak be az autók Magyarországra. A többi határátkelőnél is jelentős a várakozás, például Kelebiánál 4-6 órát, Királyhalom–Ásotthalomnál 3-4 órát, Gyála–Tiszaszigetnél 2,5-3 órát, Béreg–Hercegszántónál 4 órás, Bajmok–Bácsalmásnál 1,5 órás, Rábé–Kübekházánál 2 órás, míg Rastina–Bácsszentgyörgynél is 1,5 órás várakozásra kell számítani. Magyarországról pedig sokan indultak a Szabadkai piacra a hosszú hétvége alkalmából, így kijutni sem egyszerű, 60-100 perces plusszal kell számolni az autósoknak.

Az 5-ös főúton, a Dabas/Sári szakaszán a 39-es kilométernél baleset miatt félpályás lezárás van érvényben. Az M7-es helyett alternatívaként az M6-os autópálya is igénybe vehető, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára például a 62-es, 64-es főutakon keresztül.