A Locarnói Filmfesztiválon díjazták a Fekete pont című magyar filmet

Három díjat is bezsebelt a Fekete pont című magyar film a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, amely egyike a legrégebben alapított és legnagyobb presztízsű filmfesztiváloknak.

A szombat délutáni díjátadón Szimler Bálint különdíjat kapott a rendezésért a Concorso Cineasti del Presente elnevezésű szekció zsűrijétől, míg Mészöly Anna a legjobb színész díját vehette át a filmben nyújtott alakításáért ugyanebben a szekcióban. Mindkét díjazott személyesen jelent meg a gálán, hogy átvegye az elismeréseket Locarnóban.

A Fekete pontot nemcsak beválogatták, hanem a független kritikusok zsűrijének gáláján is díjazták, ahol Szimler Bálint a legjobb rendező díját kapta meg.

A film egy független alkotásként jött létre több hazai producer együttműködésével. Szimler Bálint a film írója és rendezője, producerei Osváth Gábor és Mártonffy Zoltán, míg a fényképezésért Rév Marcell felelt.

A Fekete pont története egy Berlinből hazaköltözött tízéves fiú, Palkó (Paul Mátis) szemszögéből mutatja be egy átlagos magyar iskola mindennapjait. A film rövid szinopszisa szerint Palkó csodálkozva szemléli az iskola életét, ahol csak Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek. A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő film számos hazai producer együttműködésében, független alkotásként valósult meg.

A magyar mozikban a Fekete pont szeptember 19-től lesz látható.