Vitézy Dávid és Lázár János közötti konfliktus a MÁV helyzetéről

Vitézy Dávid, a közlekedési szakember, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a MÁV problémáiról és Lázár János közlekedési miniszter döntéseiről. A vita a magyar vasút szolgáltatási színvonalának összeomlása és a MÁV vezérigazgatójának kirúgása körül bontakozott ki.

Vitézy Dávid szerint a magyar vasút helyzete olyan mértékben romlott, hogy az már a 60-as évek második felében uralkodó közlekedéspolitikát is alulmúlja. A volt főpolgármester-jelölt úgy véli, hogy Lázár Jánosnak, mint az Építési és Közlekedési minisztériumot vezető államtitkárnak, inkább le kellene mondania, mint másokat leváltania. Vitézy a MÁV hivatalos adatai alapján készített éves statisztikákat is bemutatta, amelyek szerint az Intercity vonatok pontossága drasztikusan csökkent.

A közlekedési szakember kritizálta a miniszter által bejelentett ötpontos akciótervet is, amely szerinte könnyen teljesíthető ígéretekből áll, és nem hoz valódi megoldást a vasúti problémákra. Vitézy szerint a miniszter döntései komoly kárt okoztak a MÁV-nak, és a helyzetet tovább rontották azok a jogszabályi módosítások, amelyeket Lázár bejelentett. Ezenfelül Vitézy Dávid azt is kifogásolta, hogy Európában Magyarországon a legrosszabbak a késési statisztikák, és hogy az InterCity vonatokon nem működik a légkondicionáló, a kocsik nem megfelelő osztályúak, valamint a helyjegyek semmit nem érnek, miközben a vonatok 30-40 percet késnek.

A konfliktus személyes szintre is átterjedt, amikor Lázár János Vitézy mentális problémáival kapcsolatos megjegyzéseket tett, amire Vitézy úgy reagált, hogy nem kíván ennél konkrétabban reagálni. A vita további részében Vitézy beszélt a Fővárosi Közgyűlés jövőjéről, és kijelentette, hogy azon lesz, hogy ne oszlassák fel a közgyűlést.

Vitézy Dávid emellett találkozott Magyar Péterrel, a TISZA párt vezetőjével, és elmondása szerint a főpolgármesteri programjából vetett fel pontokat Magyarnak. Az olimpia kérdésében pedig azt hangsúlyozta, hogy ha Budapest megpályázná a 2036-os olimpiai játékok megrendezését, akkor arról népszavazást kell tartani.

A közlekedési szakember szerint még Romániában sem cselekednek úgy a miniszterek, ahogy Lázár János, és nem képzelhető el, hogy a román közlekedési miniszter használt járművek beszerzésével próbálná megoldani a vasúti problémákat. Vitézy Dávid a MÁV helyzetével kapcsolatosan továbbra is aktívan kíván foglalkozni, és nem hajlandó háttérbe vonulni. A közlekedési szakember azt is hozzátette, hogy az elmúlt 2 évben olyan döntések születtek Lázár János jóváhagyásával, amik csak rosszabbá tették a helyzetet, például a szakértők kirúgásával és az intézményrendszer felszámolásával.