Varga Mihály rekordot döntött a magyar pénzügyminiszterek között

Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, a magyar történelemben először töltötte be a pénzügyminiszteri posztot a leghosszabb ideig, megelőzve ezzel minden korábbi tárcavezetőt.

Varga Mihály lett a magyar történelem legrégebben hivatalban lévő pénzügyminisztere, ezzel megdöntve a korábbi rekordtartó, Lukács László által felállított 4634 napos rekordot. A miniszter lassan eléri a 4700 napot a tisztségben, ami nemcsak Magyarországon, de jelenleg Európában is egyedülálló.

A pénzügyminiszteri posztot korábban olyan jelentős politikai személyiségek töltötték be, mint Wekerle Sándor, aki háromszori megválasztás után 3638 napig volt hivatalban, vagy a Kádár-korszak pénzügyminisztere, Faluvégi Lajos, aki 3335 napig viselte a tisztséget. A lista további helyezettje Szapáry Gyula 2991 nappal.

Varga Mihály politikai pályafutása során már 2001 és 2002 között is az első Orbán-kormány pénzügyminisztereként tevékenykedett, majd 2013. március 7-től nemzetgazdasági miniszter lett, 2018-tól pedig ismét a pénzügyi tárcát vezeti. A miniszter szerint azonban nem a rekordok a legfontosabbak, hanem a rá bízott feladatok maradéktalan teljesítése. Nyilatkozatában kiemelte, hogy amíg a miniszterelnök számít a munkájára, addig elkötelezetten végzi feladatait az ország és a magyar emberek érdekében.

Varga Mihály 1988 óta tagja a Fidesznek, 1990-től a párt Országos Tanácsának tagja, később elnöke is lett, majd 1993 és 1995 között a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke, 1994 és 2003 között országos alelnöke és gazdasági kabinetjének vezetője volt.