Ukrán erők elfoglalták Szudzsát, Kurszk régióban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán hadsereg elfoglalta Szudzsa városát, amely a legnagyobb eddig orosz kézen lévő település, amit az ukránok visszafoglaltak. A városban, amelynek népessége körülbelül 5000 fő, a hétvégén nagyrészt az ukrán katonaság vette át az uralmat, bár ma reggel még jelentések érkeztek orosz katonák jelenlétéről a délkeleti részen. Zelenszkij ma hivatalosan is megerősítette a város elfoglalását. Az ukrán hadsereg parancsnoka, Olekszandr Szirszkij bejelentette, hogy katonai adminisztrációt állítanak fel Kurszk területén, melynek parancsnoka Eduard Moszkaljov tábornok lesz. Ez arra utal, hogy az ukrán vezetés hosszú távú megszállásra készül Kurszk régió egyes részein.

A Szudzsában lévő gáz mérőállomás létfontosságú az orosz gáz tranzitjához Ukrajnába. Az ukrán offenzíva Kurszk régióban augusztus 6-án kezdődött, és Kijev eddig közel 1000 négyzetkilométernyi területet foglalt el. Az ukrán erők több mint 80 orosz települést vettek ellenőrzésük alá a Kurszk régióban.

Az ukrán erők teljesen elfoglalták Szudzsa városát, amely az egyetlen átmenő állomás az orosz gázszállításokhoz Európába Ukrajnán keresztül. A hadműveletek során az ukrán erők 35 kilométert haladtak előre, 82 települést és 1150 négyzetkilométernyi területet foglaltak el. A helyzet továbbra is nehéz Kelet- és Dél-Ukrajnában, ahol öt polgári személy vesztette életét orosz légitámadásokban Donyeckben, Harkivban és Herszonban.