Ököllel esett egymásnak a török parlament több képviselője

A török parlamentben összecsapás történt pénteken, miután egy ellenzéki képviselő terroristának nevezte Recep Tayyip Erdogan elnök kormánypártjának tagjait, amikor egy korábban elítélt kollégája parlamenti mandátumának visszaadása mellett érvelt.

Az incidens során a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői rátámadtak a Törökországi Munkáspárthoz (TIP) tartozó Ahmet Sikre, aki a felszólalásában kritizálta őket. Az első pofon után több tucat képviselő csatlakozott a dulakodáshoz, néhányan megpróbálták megfékezni a helyzetet. A parlament pulpitusának lépcsőfokai véresek lettek, és legalább két képviselő megsérült a verekedés során.

A vita középpontjában Can Atalay állt, akit 2022 áprilisában ítéltek el a 2013-as isztambuli kormányellenes tüntetésekkel összefüggésben hatalomátvételi kísérletben való bűnrészesség miatt. Atalayt idén januárban megfosztották parlamenti mandátumától, azonban az alkotmánybíróság augusztus 1-jén érvénytelenítette a kizárását. Sik Ahmet azért állt fel beszélni, hogy Atalay visszakaphassa képviselői helyét.

Ahmet Sik a felszólalásában kijelentette: „Nem csodálkozunk azon, hogy Can Atalayt terroristának nevezik, mint ahogyan mindenki mást, aki nem önök mellett áll. Azok a legnagyobb terroristák, akik itt ülnek, ezekben a székekben.” A heves vita és összetűzés után a parlament alelnöke 45 perces szünetet rendelt el.

Az esetről készült felvételt a The Telegraph a YouTube oldalára is feltöltötte. Idén hasonló jeleneteket áprilisban és májusban is lehetett látni, akkor azonban Georgia törvényhozásában estek egymásnak a politikusok, amikor az úgynevezett „külföldi ügynökökről” szóló törvényről tárgyaltak.