Repülőgép-baleset a Földközi-tenger felett

Egy magántulajdonban lévő Fouga Magister típusú sugárhajtású repülőgép zuhant a Földközi-tengerbe egy dél-franciaországi légi bemutatón. A pilóta életét vesztette az incidensben.

A tragikus esemény pénteken történt, a Lavandou közelében, ahol a repülőgép a bemutató alatt zuhant a tengerbe. A baleset következtében a pilóta holttestét a tengerből emelték ki. A gép nem a francia légierő tulajdonában volt, hanem egy magánszervezetéhez tartozott.

Az eset miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy lefújják a bemutató további részét. A légi bemutató a II. világháborús szövetséges hatalmak provence-i partraszállásának 80. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségsorozat része volt.

A baleset előtt mindössze két nappal egy másik, szintén tragikus légikatasztrófa történt: két francia légierő vadászgép ütközött össze kelet-Franciaországban, amelynek következtében egy tanulópilóta és az oktatója vesztette életét. Emmanuel Macron francia elnök szerdán késő este jelentette be a két pilóta (egy százados és egy hadnagy) halálát. A másik gép pilótája időben katapultált és épségben földet ért. A gép roncsait egy nagyfeszültségű távvezeték által átszelt fás vidéken találták meg több órán át tartó kutatás eredményeként. A szerencsétlenül járt harci gépek a saint-dizier-i légi támaszpontról szálltak fel. A baleset lehetséges okáról egyelőre semmit sem közöltek a francia hatóságok.