Thaiföld új miniszterelnöke a milliárdos ex-kormányfő lánya

A thaiföldi parlament Paetongtarn Shinawatrát, a száműzetésből visszatért korábbi kormányfő, Thakszin Shinawatra lányát választotta meg az ország új miniszterelnökének. A 38 éves Paetongtarn a harmadik tagja a befolyásos és gazdag Shinawatra családnak, aki a kormányfői hivatalt tölti be.

Paetongtarn Shinawatra a Pheu Thai párt vezetője és egyetlen jelöltje volt a miniszterelnöki posztra, miután az alkotmánybíróság etikai okokra hivatkozva menesztette az előző miniszterelnököt, Szretta Tavizint. Az új kormányfőt, aki az ország eddigi legfiatalabb és második női miniszterelnöke, a parlament nyilvános szavazásán 319 igen szavazattal választották meg, 145 képviselő szavazott ellene.

Paetongtarn Shinawatra politikai pályafutását 2021-ben kezdte, és tavaly választották meg a Pheu Thai kormánypárt vezetőjének. Bár nem tagja a parlamentnek, ez nem akadályozta meg jelölését. Az ellenzéki Mozdulj Előre Párt feloszlatása és vezetőinek tíz évre történő politikai tevékenységtől való eltiltása után, Paetongtarn apja, Thakszin Shinawatra tavalyi hazatérése jelentős változásokat hozott a thaiföldi politikában.

Paetongtarn Shinawatra apja, Thakszin Shinawatra és nagynénje, Jinglak Shinawatra után a harmadik a családból, aki a miniszterelnöki tisztséget tölti be. Mindketten száműzetésbe kényszerültek, Jinglak Shinawatra jelenleg is külföldön él. Az új miniszterelnök kijelentette, hogy nem apja árnyéka, hanem saját döntéseivel kívánja vezetni az országot.

A Pheu Thai párt 2001 óta minden választást megnyert, kivéve a legutóbbi 2023-as választást, ahol az Előre Párt szerezte a legtöbb mandátumot, de a katonaság által támogatott Szenátus miatt sosem kerültek hatalomra. Az ellenzék vezetőjének, Pita Limjaroenratnak a politikától való eltiltása után a kormánypárt szabadon oszthatja fel a hatalmat egymás között.

Paetongtarn Shinawatra, aki idegenforgalmi tanulmányokat folytatott Nagy-Britanniában, a turizmus fontosságát is hangsúlyozza, hiszen ez igen lényeges Thaiföld gazdasági életében. A miniszterelnök családja részben kínai eredetű, ami jelentősége miatt kiemelt figyelmet kap, mivel Thaiföld gazdasági életét jelentős részben a kínai kisebbség irányítja. Thaiföld egyensúlyoz Kína és a Nyugat között, ami egyre nehezebb feladat a válás Washington és Peking között.

Az új miniszterelnöknek nincs államigazgatási tapasztalata, így az első időkben családjára kell támaszkodnia. Édesapja, Thakszin Shinawatra, aki 15 éves száműzetés után tért vissza, a Thaiföldet a háttérből irányító tábornokokkal kialkudott feltételek alapján. Paetongtarn Shinawatra kijelentette, hogy minden kérdést megbeszél az édesapjával, aki hasonló problémákkal szembesült már miniszterelnökként.

A miniszterelnök kiáll amellett, hogy szigorítsák meg a törvényeket a bűnözés és a drogkereskedelem visszaszorítására Thaiföldön, amely a turisták által látogatott tengerparti területeken különösen nagy problémát jelent. Az új kormányfő politikai programja még ködös, de hangsúlyozza, hogy “Thaiföldnek előre kell mennie!”.