Óvszerbotrány a BME gólyatáborában

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gólyatáborában kialakult helyzet kapcsán a Momentum ifjúsági tagozata óvszereket helyezett el a kerítésre, mivel a frissen felvett hallgatók nem vihettek magukkal óvszert. A hallgatói képviselet szerint a szexuális kontaktus elkerülése hatékonyabb megoldás a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére.

A Momentum ifjúsági tagozata szerint nem a szexuális együttlét népszerűsítése a céljuk, hanem a védekezés fontosságának hangsúlyozása. A TizenX elnökségi tagja, Borsi Mátyás szerint a hallgatói önkormányzatnak (HÖK) ezt az edukációs feladatot kellene ellátnia, és hozzátette, hogy a szexualitás nagyon fontos kérdés, ahol a védekezésre nem fordítanak elég nagy figyelmet Magyarországon. A BME hallgatói képviselete azonban úgy véli, hogy a szexuális kontaktus elkerülése még hatékonyabb a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebookon nevezte baromságnak a döntést, hogy a hallgatók nem vihettek óvszert a táborba, és hangsúlyozta, hogy a fiatalokkal beszélni kell, értelmes szabályokra van szükség. Deutsch Tamás, Európai Parlamenti képviselő, szintén reagált az ügyre, rózsaszín szívecskés háttérrel azt írta, hogy „régen minden jobb volt”.

A BME gólyatábor szervezői azt írták, hogy minden gólya felhőtlen szórakozására kiemelt figyelmet fordítanak, és szigorú szabályokat alkalmaznak a közösségi aktivitások során, még a szabadidőben is. A szabályok betartását és a szextilalom ellenőrzését azonban nem részletezték. A Momentum ifjúsági szervezete pedig el is látogatott a BME gólyatáborába, és vittek magukkal óvszert.