Matthew Perry halála miatt vádat emeltek öt ember ellen

Öt személy, köztük két orvos és Matthew Perry személyi asszisztense ellen emeltek vádat a színész halálával összefüggésben. A vádlottak ketamint terjesztettek, és a rendőrség szerint kihasználták Perry függőségét.

Matthew Perryt, a Jóbarátok színészét tavaly holtan találták Los Angeles-i otthonában egy jakuzziban. A boncolási jegyzőkönyv szerint halálát a ketamin akut hatása okozta, és a színész vérében olyan mennyiségű ketamint találtak, amit általában sebészeti beavatkozások során használnak. A vádlottak közül hárman – köztük Perry asszisztense is – már bűnösnek vallották magukat a kábítószerrel kapcsolatos vádakban.

Az ügyészség szerint Perry asszisztense, Kenneth Iwamasa, két orvossal együttműködve több mint 50 ezer dollárnyi ketamint adott a színésznek a halála előtti hetekben. Az egyik orvos, Salvador Plasencia, a vád szerint törvényes orvosi cél nélkül adott be ketamint Perrynek, és a színész asszisztensének is megtanította, hogyan adjon be neki ketamint a megfelelő biztonsági eljárások és felügyelet nélkül. A vádirat szerint a halála előtti négy napban Iwamasa legalább 27 adag ketamint adott Perrynek, és azon a napon, valamint a megelőző négy napban több mint 20 adagot adhatott be, ebből hármat a színész halálának napján.

A vádlottak között van egy másik orvos, Mark Chavez, aki szintén bűnösnek mondta magát bűnszervezetben elkövetett ketamin-terjesztésben. A vád szerint a drogot Jasveen Sangha, a „Ketaminkirálynő”, Erik Fleming és Chavez szállította. Sangha és Plasencia ártatlannak vallották magukat.

A nyomozás során felvett tanúvallomásokból kiderült, hogy Perry ketamin infúziós kezelést kapott, de ez sem magyarázza meg a halál pillanatában vérben talált mennyiséget. A boncolási jegyzőkönyv balesetnek minősítette a halálát, és a ketamint nevezte meg elsődleges okozójaként. A ketamin depresszió és szorongás kezelésére, valamint fájdalomcsillapítóként is használatos.

Az Index szerint a Los Angeles-i rendőrség csütörtökön jelentette be, hogy öt ember ellen emelnek vádat Matthew Perry halálának ügyében, melynek során felmerült a lehetőség, hogy a színész gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lehetett. A vádiratban megjelölt két orvos, akiket ketamin terjesztésével vádolnak, eredetileg beszerzési forrásként szolgáltak, de a nyomozók szerint Perry új beszerzőkre cserélte le őket, miután ők túl drágán kezdték el adni a drogot. Az új beszerző a Los Angelesben „ketamin-királynőként” ismert személy volt. A rendőrségi jelentésből kiderül, hogy Perry asszisztense, Kenneth Iwamasa két orvossal együttműködve több mint 50 ezer dollár (nagyjából 18 millió forint) értékben adott ketamint a színésznek a halálát megelőző hetekben. Az orvosszakértői jelentés szerint Perryt legalább két orvos kezelte, egy pszichiáter és egy aneszteziológus, és a házában nem találtak törvényileg tiltott kábítószert.

A hatóságok szerint Sanghától, vagyis a „ketaminkirálynőtől” származtak azok a drogok, amelyek végül Perry halálát okozták. A 41 éves nőt azzal vádolják, hogy 50 fiola ketamint adott el a színésznek körülbelül 11 ezer dollárért. Az ügyészek szerint pontosan tudta, hogy az általa eladott mennyiség halálos is lehet. A házkutatás során állítólag több mint 80 fiola ketamint találtak nála, amellett több ezer tablettát, metamfetamint és kokaint is. A vádirat szerint főleg gazdag emberekből és celebritásokból állt a vendégköre.

A bírósági iratok szerint a vádlottak kódolt nyelvet használtak, amikor a ketaminról beszéltek, “Dr Peppernek” vagy “konzervdoboznak” is nevezték az anyagot. Azt is feltárták, hogy a díler Sanghának egy másik, 2019-ben bekövetkezett halálesethez is köze lehetett: Cody McLaury szintén túladagolásban halt meg attól a szertől, amit ő adott el neki.

Perry holttestét Iwamasa találta meg, a nyomozók szerint ő lehetett az, aki beadta a színésznek a ketamint, ami végül a halálát okozhatta.