Óbudai korrupciós botrány: Kiss László továbbra is kapja fizetését, de rács mögött marad

Óbuda polgármestere, Kiss László, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van, továbbra is megkapja a havi 1,3 millió forintos fizetését. A magyar jogszabályok értelmében hivatalban maradhat, amíg bűnösségét bíróság nem állapítja meg.

Kiss László letartóztatását 30 napra rendelte el a bíróság, de a döntés nem jogerős, ellene az ügyészség és a védelem fellebbezett. A polgármester elleni kényszerintézkedést a Fővárosi Törvényszék az ügyészség két indoka közül az egyiket, a büntetőeljárás sikerének veszélyeztetését találta megalapozottnak. A polgármestert csütörtökön vették őrizetbe, és több bűncselekmény, köztük hivatali vesztegetés elfogadása miatt gyanúsítják.

A korrupciós ügyben összesen tizenhat gyanúsított van, köztük egy kerületi önkormányzati képviselő és egy cégvezető is érintett, akiket szintén 30 napra letartóztatott a bíróság. A nyomozás során kiderült, hogy a polgármester állítólag túlárazott szerződéseket írt alá fiktív cégekkel, hogy eltüntessék a vesztegetés eredetét és célját.

A másik gyanúsított, Czeglédy Gergő, az alpolgármester, aki korábban szintén vesztegetés elfogadásával volt gyanúsítva, előzetes letartóztatását október 20-ig meghosszabbították. Czeglédyt júniusban tartóztatták le, és több mint 100 millió forint vesztegetés elfogadásával gyanúsítják.

A Demokratikus Koalíció (DK) politikai provokációnak nevezte a letartóztatást, míg a korábbi óbudai vezető, Bús Balázs a tanács feloszlatását és új választások kiírását sürgette. A helyzet Óbudán a polgármester letartóztatása után bizonytalanná vált.

Kiss László védője, Zamecsnik Péter szerint a polgármester rosszul fogadta a bíróság letartóztatásával kapcsolatos döntését és abszurdnak tartja az egész eljárást. A nyomozók a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját is kihallgatták, aki jelenleg őrizetben van, letartóztatásuk elrendelését indítványozta az ügyészség. Kiss László szerdán még úgy fogalmazott, hogy abszurdnak tartja a gyanúsítást.

A megalapozott gyanú szerint dr. Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Az ügyben még sok a kérdés, de az önkormányzat által nyilvánosságra hozott papírok alapján NER-közeli reklámcégek is lehetnek érintettek az ügyben. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal, és a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért.

Kiss László vagyonnyilatkozata szerint több lakása, egy szántója és rengeteg részvénye van, mely arra utal, hogy nem voltak anyagi problémái. Az autóval sem flancol, 2018-ban vásárolt magának egy Suzuki SX4 modellt. A nyilatkozat szerint gyűjtői szenvedélyének hódol, ugyanis van érme-, könyv-, és zsebóra gyűjteménye is. Több mint 2500 részvénye van (többek között például a MOL-nál és a Telekomnál) és van egy 2,145 millió forintos nyugdíjbiztosítása is. Emellett van nagyjából 4,5 millió forintnyi félretett pénze, egy magánszemélynek pedig kölcsön adott 2 millió forintot. Szintén 2 millióval tartozik egy banknak. Polgármesterként havonta bruttó 1,3 millió forintot vihetett haza egy 195 ezer forintos költségtérítéssel kiegészítve, illetve kiadja az egyik lakását havi 160 ezer forintért. Időnként pedig részvényekből és földbérletekből 200 ezer forint körüli összeget kap, de vagyonnyilatkozatában meg van jelölve egy 2 millió forintos nyereség is, amely szintén tőzsdei részvényekből származik.

Mi lesz így Óbudával?

Mivel 2019 után idén ismét polgármesterré választották a III. kerületiek Kiss Lászlót, az ősszel az ő irányításával kezdi meg a következő ötéves önkormányzati ciklust a testület. Azonban ehhez az kell, hogy megtartsák az alakuló ülést, amelyet kizárólag a polgármester maga hívhat össze. Zamecsnik Péter szerint meg kell majd vizsgálni, hogy abban az esetben, ha Kiss nem szabadul, megtartható-e az ülés online vagy sem, abban azonban biztos, egy levél megírása ehhez nem lesz elég.

A Blikknek az óbudai testület fideszes frakciójának vezetője, Puskás Péter azt mondta, sérült Óbuda becsülete, ami csak azzal orvosolható, ha nem csak a polgármestert, hanem a kerület összes képviselőjét is újra választják - a jogászaik már vizsgálják, hogy ennek milyen lehetőségei vannak.