A majomhimlő és a szamárköhögés helyzete Magyarországon és az EU-ban

Magyarországon nincs ok aggodalomra a majomhimlő és a szamárköhögés kapcsán, állítja Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint azonban az EU-ban növekedhet az importált majomhimlő esetek száma, és a kockázati szintet alacsonyról mérsékeltre emelték.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az ATV Egyenes Beszéd műsorában kijelentette, hogy Magyarországon nem kell félni a majomhimlőtől és a szamárköhögéstől. A WHO által globális vészhelyzetként kezelt új majomhimlő variáns, az Mpox-Klade I elsősorban Afrikában terjed, és a Kongói Demokratikus Köztársaságban már több mint 1100 ember halálát okozta, továbbá legalább hat afrikai országban, köztük Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában terjedt el.

A majomhimlő vírusa apró rágcsálókról terjed át az emberekre, és szoros kontaktus szükséges a fertőzéshez. Szlávik szerint a járvány veszélye abban rejlik, hogy egy genetikai mutáns variáns könnyebben terjed emberről emberre. A WHO vészhelyzeti kihirdetésének hátterében anyagi okok állnak, hiszen az ilyen helyzetekben könnyebb védőoltáshoz jutni.

A betegség súlyos formái általában csak gyermekeknél és immunhiányos betegeknél fordulnak elő, a halálozási arány pedig a nyugat-afrikai variáns esetében körülbelül 1 százalék, míg az új variánsé 3 százalék körül mozog. A szamárköhögés leginkább az oltatlan csecsemőket veszélyezteti, és négy-öt éves ciklusokban jelentkezik.

Az ECDC szerint az EU-ban növekedhet a majomhimlő behozott fertőzéses esetek száma, és a tartós terjedés valószínűsége alacsony, amennyiben az eseteket gyorsan diagnosztizálják és ellenőrző intézkedéseket hajtanak végre. Az EU és Afrika közötti szoros utazási kapcsolatok miatt az ECDC utazási tanácsokat ajánl a járvány által érintett területekre látogatóknak, és fel kell készülnünk több behurcolt esetre.

Az Európai Bizottság 215 000 adag Bavarian Nordic fertőzés elleni oltóanyagot küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságnak, és a HERA hatóság 3,5 millió eurós támogatást ígért a vírus tesztelésében és szekvenálásában. Az ECDC arra ösztönzi az érintett területekre utazókat, hogy konzultáljanak egészségügyi szolgáltójukkal a himlő elleni védőoltásra való jogosultságról. Az ECDC pénteken alacsonyról mérsékeltre emelte a majomhimlő kockázati szintjét az Európai Unióban, miután Svédországban és Pakisztánban is megerősítették a vírus új törzsével való fertőzés első afrikai kívüli eseteit.