Új halálos kór Európában: a majomhimlő

Európában is felbukkant a majomhimlő, amelynek egy új vírusváltozatát, az Mpox-Klade I-t Svédországban azonosították először Afrikán kívül. A virológus, Rusvai Miklós az Economixnak adott nyilatkozatában részletezte, hogy a majomhimlő nem terjed olyan könnyen, mint a Covid-19 vagy az influenza, mivel nem cseppfertőzéssel, hanem szoros fizikai érintkezés útján terjed, például a fertőződések 60 százaléka szexuális úton történik.

A virológus hangsúlyozta, hogy a közös háztartásban élők esetében a közös törülköző, ágynemű, WC-, pohár-, evőeszköz-használat lehet kritikus a fertőzés szempontjából. Rusvai Miklós figyelmeztetett, hogy a betegség egy része azok között terjed, akik az afrikai térségben honos őserdei állatok húsát vadászzák vagy feldolgozzák, mivel az állatok körében tünetmentesen terjed a vírus.

A Bavarian Nordic dán biotechnológiai vállalat bejelentette, hogy kérelmet nyújtott be az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságához, hogy a majomhimlő és a himlő elleni vakcinájuk használatát kiterjesszék a 12-17 éves korosztályra is. Az Egészségügyi Világszervezet a majomhimlőt globális közegészségügyi vészhelyzetnek minősítette, különös tekintettel a gyermekek és serdülők fokozott veszélyeztetettségére. A vakcina forgalomba hozatali engedélyének kiterjesztését a negyedik negyedévben várják, és a vállalat egy klinikai vizsgálat előkészítésén is dolgozik, amely a vakcina biztonságosságát vizsgálná 2-12 éves gyermekek körében.

Rusvai Miklós azt tanácsolja, hogy aki szexturizmus céljából utazna Afrikába, halassza el az útját, és azoknak, akik egzotikus ételeket fogyasztanak, különösen vigyázzanak, mivel a vírus nyúzás, darabolás és egyéb konyhatechnikai tevékenységek során terjedhet. Megjegyezte, hogy a fertőzött állatok húsának sütése vagy főzése után az ételek nem veszélyesek. Kongóban a jelenlegi járvány 2023. januári kezdete óta 27 000 megbetegedés és több mint 1100 haláleset történt, főként gyermekek körében.