Leel-Őssy Gábort kizárták a DK-ból

Első fokon kizárta a Demokratikus Koalícióból (DK) Leel-Őssy Gábort a párt Békés megyei 3. számú választókerületi szervezete. A döntést többségi szavazással hozta meg a helyi etikai bizottság, mely szerint a politikus magatartása súlyosan sértette a párt politikáját, működési elveit és normáit.

Leel-Őssy Gábor, aki a párt egyik alapító tagja, korábban többször is bírálta Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, és annak lemondását sürgette a június 9-i EP- és önkormányzati választási eredmények fényében. Azt állította, hogy a pártelnök utasította a DK XIX. kerületi Etikai Bizottságát, hogy segítsék elő a kizárását. Ezen felül egy levelet is közzétett, amelyben Gyurcsánytól vérfrissítést és a visszavonulását követelte a DK javára.

Leel-Őssy szintén etikai eljárást kezdeményezett Gyurcsány Ferenc ellen, az alapszabály megsértésére hivatkozva. Azonban a DK etikai bizottsága elutasította a beadványt, mondván, hogy az abban foglaltak nem etikai, hanem politikai jellegűek. Ezzel egyidejűleg indult etikai eljárás Leel-Őssy ellen is, amelynek keretében felfüggesztették a párttagságát.

A helyi etikai bizottság döntése ellen Leel-Őssy Gábor 15 napon belül fellebbezhet az Országos Etikai Bizottsághoz az írásba foglalt határozat kézhez vétele után. A politikus a történteket hangüzenetben kommentálta, ahol kifejezte, hogy a helyzetet nevetségesnek találja, és a kizárását egy "Muppet-show"-nak, tragikomédiának nevezte. Posztjában pedig úgy fogalmazott: "Véget ért egy időszak. Kizárt, hogy az ember megtagadja az elveit. Még akkor is, ha ő maga kizárt. Mondjuk egy pártból."

A kizárásról szóló döntést a Füzesgyarmaton megtartott DK-taggyűlésen hozták meg, ahol a Magyar Narancs beszámolója szerint kabaré jellegűre sikerült az esemény. Több eleki, sarkadi és gyulai DK-tag meghívót sem kapott az eseményre, és odaérkezve értesültek arról, hogy nem tagjai a DK-nak, így nem is voksolhatnak, sőt, részt sem vehetnek az ülésen. Az ülést egy országos vezető, Varju László irányította, ami szintén meglepetést okozott a jelenlévőknek. A taggyűlés először határozatképtelen volt a kevés megjelent miatt, de egy negyedórával későbbi újra összehívott ülés már érvényes volt. A tagság gyorsan új választókerületi elnököt választott, Molnár Gábort, aki nemrégiben Békéscsabáról költözött Füzesgyarmatra. A Leel-Őssy kizárásáról szóló napirendi pontnál 8-2 arányban voksoltak az előterjesztésre a megjelent tagok.

Leel-Őssy a Facebook-oldalán is megosztotta élményeit, ahol kifejtette, hogy Magyarországon mára hihetetlen és gyanús, ha valakinek véleménye van, és azért vették elő, mert kritizálta Gyurcsány Ferencet. Azt is hozzátette, hogy nem hitte volna, hogy egy pár hónappal ezelőtti véleménye ekkora hullámokat fog generálni és ennyi támogatót, valamint szidalmazót fog vonzani. A szidalmazókra kitérve leírta, hogy meg sem fordult a fejükben, hogy nincs hátsó szándék, mindössze van itt egy szivar, aki ragaszkodik az elveihez, az igazsághoz és hangot ad a véleményének.