Országgyűlési képviselők lakás- és irodabérlése

Az Országgyűlési Hivatal adatai szerint az elmúlt évben az országgyűlési képviselők lakás- és irodabérlésére összesen csaknem egymilliárd forintot költöttek.

A 2023 június végétől 2024 nyár közepéig terjedő időszakban az országgyűlési képviselők összesen közel 526 millió forintért béreltek irodát, míg albérleti támogatást több mint 532 millió forint értékben vettek igénybe. A lakásbérleti támogatásra azok a képviselők jogosultak, akiknek vagy a közeli hozzátartozójuknak nincs tulajdonában Budapest területén lakóingatlan. Ezt a támogatást 2023-ban 93-an, 2024 január és június vége között pedig 90-en vették igénybe.

A legnagyobb összeget, évi több mint hat millió forintot, Szászfalvi László, a KDNP képviselője kapta, aki egy 85 négyzetméteres lakásért fizetett ennyit, havi 511 ezer forintot. A második helyen nyolcas holtverseny alakult ki, öt fideszes, egy jobbikos, egy DK-s és egy mi hazánkos képviselő is pontosan 5 528 880 forintért bérelt lakást 2023-ban, ami havonta 460 740 forintos bérleti díjat jelent. A legjobban ezért a pénzért a fideszes Jakab István járt, ő 169 négyzetméteres lakást kapott, míg a DK-s Sebián-Petrovszkinak 130, Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk elnökének 108 négyzetméteres bérleményre futotta. Tessely Zoltán, a Fejér megyei képviselő 92 négyzetmétert kapott, míg a jobbikos Sas Zoltán egy 58 négyzetméteres ingatlanért fizet ugyanannyit.

Az irodabérlésre egy képviselő az alapfizetésének megfelelő összeget, jelenleg 1,7 millió forintot fordíthat. Ezt a lehetőséget 63 képviselő vette igénybe. A legtöbbet, kicsit több mint 11 millió forintot Berki Sándor, a Párbeszédből idén tavasszal kilépett képviselő költötte erre a célra. Őt követik a Demokratikus Koalíció politikusai, mint Gyurcsány Ferenc pártelnök, Vadai Ágnes, Oláh Lajos és Sebián-Petrovszki László, akik mindegyike 10 millió forint feletti összeget fordított irodabérlésre. Berki neve alatt három iroda is szerepelt az adott időszakban, ebből a legnagyobb az első kerületi Batthyány utcában egy 126,5 négyzetméteres helyiség, az épület pedig a párt székhelye is egyben. Berki Sándornak van Salgótarjánban és Balassagyarmaton is irodája.

A Fidesz képviselői nem élnek az irodabérlés lehetőségével, mivel a párt 2022 végén egyhangúan mondta le az összes irodabérlési szerződését. Ennek hátterében egy alig másfél éves szabály állhat, amely lehetővé teszi a képviselőknek, hogy az erre szánt keretről a frakciójuk javára részben vagy teljes egészében lemondjanak.

Mondani sem kell, a képviselők által fizetett összegek bőven túlmutatnak az átlagos lakárbérleti díjakon. Az Ingatlan.com adatai szerint a fővárosi kiadó lakások átlagára havonta 270 ezer forint körül alakul, a legdrágább kerületben, az V. kerületben pedig az átlag havi 380 ezer forint volt. A legdrágább bérleti díjakat a Demokratikus Koalíció fizeti, havonta 700-850 ezer forint közötti összegeket. A képviselők alapfizetése pedig a bruttó átlagbér háromszorosa.