A Fed elnöke a Jackson Hole-i konferencián szólal fel

Augusztus 23-án délután Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke beszédet tart a Jackson Hole-i konferencián, ahol a befektetők minden szavát figyelemmel kísérik, hiszen a Fed a kamatcsökkentési ciklus elkezdése előtt áll. A konferencia történetében többször is előfordult, hogy itt jelentettek be fontos monetáris politikai irányváltásokat.

A jegybank elnöke magyar idő szerint délután 4 órakor fog beszédet tartani, amelynek témája az amerikai gazdaság kilátásai és kihívásai lesznek. A piac egy ideig úgy gondolta, hogy a jegybank szeptemberben akár 50 bázisponttal is csökkentheti a kamatokat, de a Michigan Egyetem felmérése szerint javuló fogyasztói bizalmi index és a horgonyzott inflációs várakozások miatt a recessziós félelmek csökkentek, így inkább a 25 bázispontos kamatcsökkentés tűnik valószínűbbnek.

Az ingatlanpiac helyzete azonban aggodalomra ad okot, hiszen júliusban havi alapon 4%-kal zuhant az építési engedélyek száma és közel 7%-kal az új lakásépítések száma. A magas kamatkörnyezet miatt a vásárlók és a lakásépítők is visszafogottabbak, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint júliusban 1,396 millió új építési engedélyt adtak ki, ami elmarad az előző havi értéktől és az elemzők várakozásaitól is. Az ingatlanpiac lassulása régóta tartó jelenség, de a mostani adatok arra utalnak, hogy a helyzet romlása felgyorsulhatott.

Ezek az adatok azt szemléltetik, hogy minél tovább vár a Fed a kamatcsökkentéssel, annál nagyobbak lehetnek a reálgazdasági áldozatok is. Azonban a javuló fogyasztói hangulat és az inflációs várakozások stabilizálódása bizonyos mértékben enyhíthetik a piaci aggodalmakat. Az előadás során tehát mindenki arra kíváncsi, hogy a Fed elnöke milyen irányváltást jelent be, és milyen hatással lesz ez a piacokra.