A hosszúhétvége időjárása: hőségriadó és zivatarok várhatóak

A négynapos hosszúhétvége alatt az egész országban harmadfokú hőségriadó lesz érvényben, vasárnap éjfélig 33-40 fok közötti maximumokkal. A hétvége második felében egy gyengülő hidegfront érkezik, záporokkal és zivatarokkal.

Pénteken hat vármegyében a legmagasabb, vörös figyelmeztetés van érvényben, a Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti területein lehet a legmelegebb. Az északnyugati szél napközben megélénkülhet, és zivatarokat erős, viharos széllökés is kísérheti. A csúcsérték 32 és 39 fok között várható, késő este pedig 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. A hétvége első felében még kitart a kánikula, a hőmérséklet nem csökken jelentősen a hajnali órákban sem, 20 fok alá várhatóan nem hűl le a levegő. Az ország nagy részén száraz, meleg időjárásra lehet számítani, sok napsütéssel és kevés gomolyfelhővel.

Vasárnap éjfélig tartó hőségriadó mellett, a hétvége második felében érkező hidegfront több helyen hozhat záporokat, zivatarokat, különösen az észak- és délkeleti területeken kisebb eséllyel. A hőmérséklet ekkor már 28-35 fok között alakulhat. Vasárnap egy hidegfront előterében szórványosan már kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként akár hevesebb viharok is lecsaphatnak.

Pénteken azonban elsősorban az északnyugati területeken lehet számítani intenzív csapadékra, viharos széllökésekre, jégesőre, esetleg légzuhatagra. Az északkeleti és nyugati megyéket leszámítva a Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérséklet várható. Az északkeleti, illetve a nyugati, északnyugati határhoz közel eső területeken napközben, északnyugaton pedig a késő esti, éjféli órákban is kialakulhatnak zivatarok. Ezekben az esetekben intenzív csapadék, viharos széllökések és jégeső is előfordulhat.

Hétfőn gyakran takarhatják felhők a napot, és többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északi-északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk, erős, nyugaton és zivatarok környezetében viharos lökések. Több helyen mérséklődik a hőség, a csúcshőmérséklet 27 és 37 fok között alakulhat, keleten tart ki a forróság.

Kedden, államalapításunk ünnepén többfelé szeles, fátyolfelhős-gomolyos időre van kilátás elszórt záporokkal, zivatarokkal, 27-35 fokos maximumokkal.

A Balaton és a Velencei-tó vize is jócskán felmelegedett, Siófoknál és Agárdnál egyaránt 27 fokos.