Horvátország újra bevezeti a kötelező sorkatonaságot

Horvátország 2025. január 1-jétől két hónapos kötelező sorkatonaságot vezet be, válaszul az európai biztonsági helyzet változásaira és a fegyverkezési versenyre a Balkánon.

A kötelező sorkatonaság bevezetését Ivan Anusic, Horvátország védelmi minisztere jelentette be. Az országban 2008 óta nem volt kötelező sorkatonaság, hivatásos és önkéntes katonák alkották a hadsereget. A miniszter szerint a lépés szükséges az Ukrajna elleni orosz agresszió és a régióban növekvő feszültségek miatt. A sorkatonaság 2008-ban szűnt meg az országban, amikor áttértek az önkéntes alapú rendszerre.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy a katonák, altisztek és tisztek fizetését és egyéb juttatásait megemelték, nemcsak az alapbérüket, hanem a napidíjukat és mindent, amire csak jogosultak. "A fegyveres erők és hadi felszerelésünk modernizációja a szövetségeseinkkel és a NATO vezetésével kötött megállapodásnak megfelelően halad, és ezen a területen nem lesz pénzspórolás" – fogalmazott Anusic. Az orosz fenyegetésre reagálva Lettországban már tavaly visszaállították a sorkatonaságot, és Szerbia is fontolgatja a hasonló intézkedések bevezetését.

A horvát döntés jelzi, hogy a régió országai egyre inkább fontosnak tartják a védelmi képességeik megerősítését a geopolitikai kihívásokra való reagálás érdekében.