Viacolor sétány épül a fóti Somlyó-tó körül

A fóti Somlyó-hegy lábánál fekvő tó körül viacolor burkolatú sétány épül, ami a helyi lakosok felháborodását váltotta ki. A tó egyik felét már korábban lekövezték, és most a másik felére is ez a sors vár.

A lakosok korábban tiltakoztak a fák kivágása és a természettel való szakítás ellen, mivel úgy vélték, hogy a 3-4 méter széles térkövezett sétány veszélyeztetné a tó élővilágát. A felháborodás nyomán a polgármester, Vass György ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják a természetbarát burkolatok alkalmazásának lehetőségét. A Fóti Közszolgáltató+ Facebook-bejegyzésében azonban kiderült, hogy a környezetvédelmi szempontok szerinti felülvizsgálat után mégis az eredeti terv szerint haladnak tovább a munkálatok.

A közlemény szerint megvizsgáltak egy újrahasznosított műanyagból készült burkolatot, amely elősegíti a víz körforgását és a mikroklíma javítását, de ennek alkalmazása túl költséges lett volna. Egy másik lehetőségként egy növényi ragasztóanyaggal összetapasztott murva-zuzalék burkolatot is fontolóra vettek, de a helyi adottságok és a magas költségek miatt ezt is elvetették.

A Papagájvilág Alapítvány természetvédő szervezet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságához fordult a beruházás kapcsán, amelynek válaszlevelében az Igazgatóság jelezte, hogy bár nincs vélelmezési jogköre az ügyben, általánosságban úgy vélik, hogy a féltermészetes élőhelyek további beépítése rombolja az ökológiai kapcsolatokat. A 444.hu szerint a projekt egy időre le is állt, de a felülvizsgálat után az önkormányzat cége, a Fóti Közszolgáltató bejelentette, hogy a viacoloros megoldás marad, mivel olcsóbb, mint a növényi ragasztóanyaggal összeragasztott murva és zúzalék.

A polgármester-választást a településen a független Merkwart Krisztián nyerte, azonban a várost még októberig még a jelenlegi polgármester, Vass György irányítja a Fótot, így hiába próbálkozott a jövőbeli polgármester, nem tehetett semmit. Azonban úgy nézett ki, hogy a tiltakozók meg tudták győzni Vass Györgyöt, aki egy levélben tájékoztatta a 444-et. Ennek ellenére a Fóti Közszolgáltató bejelentése szerint a kivitelezési munkálatok a terv szerint folytatódnak tovább.