Dezsényi Péter a FŐKERT új vezetője

Dezsényi Péter, a kertészeti és zöldtetőépítési területen jártas okleveles kertészmérnök, október elsejétől tölti be a Budapesti Közművek FŐKERT Kertészeti Divíziójának főigazgatói pozícióját.

Dezsényi Péter, aki korábban a Kertész Unió Zrt. vezérigazgatói posztját is betöltötte, és a FŐKERT-nél kutatási és fejlesztési főtanácsadóként is dolgozott, több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a parképítés és zöldtetők létrehozásának területén. Bardóczi Sándor főtájépítész is támogatta kinevezését, amelyre Zakar András váratlan menesztése után került sor júniusban.

A Budapesti Közművek sajtóközleménye szerint Dezsényi számos szakmai díjjal büszkélkedhet, többek között az Építőipari Nívódíjjal, amelyet a Green House Irodaház tetőkertjeiért kapott. Emellett oktatóként is tevékenykedik a BOKU-n Bécsben és a MATE Budai Campusán Budapesten. Tagja a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének és az Európai Zöldtető Szövetségnek, valamint 13 éve elnöke a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének.

Dezsényi Péter kiemelkedő szerepet játszott a budapesti zöld infrastruktúra és zöldtetők fejlesztésében, valamint az első biodiverz zöldtetők tervezésében és megvalósításában Magyarországon. Ő vezette be a fák nyilvántartási rendszerét, amely a FATÁR alkalmazás alapjait teremtette meg a fővárosban. Az indoklás nélküli kirúgás hátterében álló fővárosi kaszálási szerződések átalakítása után most új fejezet kezdődik a FŐKERT életében Dezsényi Péter vezetésével.

Az előző vezető, Zakar András munkájának köszönhetően a fővárosban megjelentek az esőkertek, közösségi gyümölcsösök, komposztálók, rovarhotelek, méhlegelők és Miyawaki-erdők, valamint kivonták a totális gyomirtószereket. Dezsényi Péter október 1-jén veszi át a vezetést, addig Lipcsei Szabolcs, a szervezet zöldterület-fenntartási igazgatója látja el a megbízott főigazgatói feladatokat.