A kánikula veszélyei: jelentősen megnőtt a betegek száma Budapesten

A hőségriasztás idején Budapesten 40 százalékkal több beteget kellett ellátni, mint az előző év hasonló időszakában, ami komoly terhelést jelent a sürgősségi ellátásban. Az Országos Mentőszolgálat szerint az esetszámok az átlagos 3500-ról 4000 fölé emelkedtek.

A fővárosban az elmúlt 24 órában az előző év azonos napjához képest 40 százalékkal nőtt a betegszám, és sok belgyógyászati, valamint kardiológiai beteget kellett kórházba szállítani. Az Országos Mentőszolgálat kiemelte, hogy a kockázati csoportba tartozó, szívbetegségben és krónikus belgyógyászati betegségben szenvedő embereknek különösen fontos, hogy panasz esetén időben forduljanak háziorvosukhoz, kövessék annak tanácsait, és hirtelen, súlyos rosszullét esetén hívják a 112-es segélyhívó számot.

A hőségriasztás keretében pénteken 32-39 fok közötti csúcshőmérséklet várható, a hétvégén pedig ennél is melegebb lehet az előrejelzések szerint, sőt elérhetjük a 40 fokot is. Ma hat megyére adtak ki vörös riasztást, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat, de az ország többi részén sem lesz sokkal hűvösebb. Enyhülés csak a jövő hét elején várható. Az északkeleti és nyugati megyéket leszámítva nagy területen 27 fok feletti, a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérséklet valószínűsíthető. Az ország nagy részén fátyolfelhőzet és kevés gomolyfelhő mellett sok napsütés várható.

Több kórházban is nagy a meleg, legalábbis Magyar Péter szerdán a Szent János Kórház egyes helyiségeiben 34-35 fokot, a Péterfy Sándor Utcai Kórházban pedig több mint 38 fokot mért. A Péterfy Sándor Utcai Kórház a mérésre úgy reagált, hogy az eredmények félrevezetőek lehetnek, mivel a mérések során „jellemzően nem a léghőmérsékletet vizsgálták, hanem tárgyakét, falakét, így az nem tükrözte a valós hőérzetet”. Az előrejelzések szerint messze még az enyhülés, ugyanis csak hétfőn várható komolyabb lehűlés. Ma napközben várhatóan az északkeleti, illetve a nyugati, északnyugati, határhoz közel eső területeken fordulhat elő zivatar. Északnyugaton a késő esti, éjféli órákban is van esély zivatar képződésére.

A hőségriasztást az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan korábban elrendelt hőségriasztását szerda 0 órától a legmagasabb, harmadfokú szintre emelte és vasárnap 24 óráig meghosszabbította.

A folyamatos melegben fokozódik az szervezet terhelése, a test hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy az átlagosnál is melegebb napokon a lehető legelővigyázatosabbak legyünk.

Fokozott odafigyelést igényelnek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők, emellett ügyelni kell a házi kedvencekre is.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is rövid idő alatt életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe. Várandós nők csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

Hozzátették: a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység hőgutát okozhat, ebben az állapotban a magas testhőmérséklet károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Emellett, a hőség miatt soha nem volt még ilyen sok új szamárköhögéses beteg Magyarországon, mint a 31. héten, amikor 72 szamárköhögés gyanús beteget vettek nyilvántartásba a hatóságok. Egy héttel korábban 41 betegről tudott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Az idei évben eddig 298 betegről derült ki, hogy elkapta a szamárköhögést.