Dunavölgyi Erzsébet népszavazási kezdeményezését elutasította az NVB

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította Dunavölgyi Erzsébet, az ALS-ben elhunyt óvodapedagógus népszavazási kezdeményezését, amely az öngyilkosságban közreműködés büntethetőségének eltörlését célozta.

A kérelem célja az volt, hogy az öngyilkosságban közreműködés ne minősüljön bűntettnek és szabadságvesztéssel ne legyen büntetendő. A Nemzeti Választási Bizottság 14 igen és 1 nem szavazattal a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését határozatában megtagadta. A Bizottság elutasító indoklásában rámutatott arra, hogy a népszavazásra javasolt kérdés a népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával és rendeltetésével ellentétes, illetve sérti az Alaptörvényt, valamint nem tesz eleget a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvénynek foglalt népszavazási egyértelműség követelményének sem.

Az NVB döntését továbbá azzal indokolta, hogy a kérdés benyújtója, Dunavölgyi Erzsébet elhunyt, és az aláírásgyűjtő íveket csak ő vehetné át személyesen, ami lehetetlen, a szervezői hatáskör pedig nem átruházható.

Dunavölgyi Erzsébet az ALS-sel diagnosztizált óvodapedagógus Karsai Dániellel karöltve küzdött az életvégi döntések szabályozásának megváltoztatásáért az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). A szintén ALS-ben szenvedő alkotmányjogásszal egyetemben a passzív eutanázia legalizálását tűzte ki célul. Karsai Dániel sorstársának halálával kapcsolatban elmondta, hogy szomorúságot, örömöt és dühöt érzett. „Nagyon szomorú vagyok, mert meghalt egy sorstársam. De örülök azért, mert már nem kell szenvednie. És dühös vagyok, amiért az államtól nem kapott semmi érdemi segítséget” – mondta Karsai.

Az Alkotmánybíróság döntésének meghozatala során figyelemmel volt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által a Diane Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben kifejtettekre is. Az EJEB-nek abban kellett állást foglalnia, hogy sérti-e a gyógyíthatatlan, betegsége végső stádiumában, belátási képessége birtokában lévő kérelmezőnek élethez való jogát az, hogy a brit bíróságok, valamint végső soron a Lordok Háza elutasította a büntetlenség biztosítását férje számára, ha kérésére életének ő vetne véget. Az EJEB kimondta, hogy az élethez való jognak nem tulajdonítható a halálhoz való jogot biztosító értelem, abból nem vezethető le a halálhoz való jog.

A Dunavölgyi Erzsébet ügyében hozott határozat ellen annak a választások hivatalos honlapján való közzétételét követő 15 napon belül lehet a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet benyújtani a Nemzeti Választási Bizottságnál. Karsai Dániel fellebbezését az EJEB Nagykamarájának elküldte.

Dunavölgyi Erzsébet 2022 augusztusában vette észre, hogy óvodai testnevelésóra után nem tud lábujjhegyre állni. Ezután több mint harminc orvosnál is járt, mire kiderült, hogy ALS-ben, vagyis bénulással járó izomsorvadásban szenved. A büntető törvénykönyv megváltoztatása érdekében Karsai Dániellel együtt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, azonban kérelmüket a már említett indoklásra hivatkozva a bíróság elutasította.