A Gellért-hegyi Szabadság-szoborra tervezett kereszt és annak jelentősége

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára tervezett kereszt fontos jelkép, amely Magyarország keresztény értékeinek megerősítését és példamutatást hivatott szolgálni a hanyatló Nyugat számára.

A politikus az M1 reggeli adásában beszélt arról, hogy minden civilizáció vallási alapokra épül, és ha ezek az alapok meggyengülnek, a civilizáció is veszélybe kerülhet. Simicskó hangsúlyozta, hogy a keresztény szimbólumok tiszteletben tartása kiemelten fontos, miközben Nyugat-Európában a kereszténység hanyatlását tapasztaljuk, ahol templomokat rombolnak le.

A KDNP frakcióvezetője érdekesnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke ellenzi a kereszt elhelyezését, holott ő maga rendszeresen bérmálkozik. Simicskó szerint a Szabadság-szoborra tervezett kereszt nem csupán a szabadságot, hanem a győzelmet is szimbolizálja, utalva a Biblia szavaira, miszerint ahol az Úr lelke van, ott van a szabadság, valamint a kelet-római császárok gyakorlatára, akik győzelmi kereszteket állítottak a megnyert csaták után.

A Szabadság-szobor és a Citadella területének restaurálása során nemcsak felújítják, hanem érdemben módosítják is az emlékművet, amelynek részeként a több mint húsz méter magas talpazaton egy keresztet is elhelyeznek. A kereszt elhelyezése az alkotó, Kisfaludi Strobl Zsigmond jogörököseinek kifejezett ellenzése ellenére történik, és az Art1st Design Stúdió tervezi, amely több más projekt mellett az Orbán család hatvanpusztai birtokát is.

Simicskó István a Kossuth rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorában az ukrajnai háború kapcsán elmondta, hogy mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Tárgyalni kell az ukrán, az orosz, az amerikai és a kínai féllel is, mivel ez egy proxiháború, ahol a mögöttes szereplők is fontosak, nemcsak a háború közvetlen résztvevői. A háború árt Európának és Magyarországnak is, és ebben a helyzetben mindenkinek megvan a felelőssége; a magyar miniszterelnöké a magyar érdekek képviselete, aktív külpolitikát kell folytatnia, s baj, ha azért támadják, mert tárgyal.

Az Oroszország területén végrehajtott ukrán betörés kapcsán Simicskó István elmondta, hogy az ukránok hősiesen harcolnak, de a két ország nincs egy súlycsoportban, az orosz hadseregnek ez nem fog problémát okozni.

A Gellért-hegyi emlékmű, amely egyszerre két elnyomó hatalom városi díszlete volt, így újabb elemmel bővül, amelynek jelentősége és üzenete a jelen politikai és társadalmi kontextusban is értelmezhető. A Citadella megújításával párhuzamosan a Várkapitányság szakemberei felállványozták a több évtizede elhanyagolt szoborcsoportot is, zajlik a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása. A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is.

A kereszt beillesztéséről a főváros főépítésze, Erő Zoltán sem tudott, és habár beleszólása nincs, szerinte semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatására és egy újabb szimbólum elhelyezésére a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen. A felújítást két NER-közeli cég végzi: az egyik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., a másik pedig a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt. A munkával 2026-ra végeznének.